Lička hrana na europskom stolu

Urednik Novosti

U Bruxellesu je sinoć bilo svečano i veselo jer se po prvi put europskim ministrima prezentirala i posluživala isključivo lička hrana. Događaj je upriličen povodom dobivanja certifikata zaštite zemljopisnog podrijetla ličke janjetine. Ovaj zahtijevan posao, zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, potaknula je i odradila udruga uzgajivača ličke pramenke iz Gospića.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ovom prigodom ugostio je svoje kolege ministre poljoprivrede iz EU na čelu s povjerenikom EU za poljoprivredu gospodinom Hoganom. Cijela ceremonija upriličena je uz obilje ličke hrane koju su pripremali višestruko nagrađivani kuharski majstori iz NP Plitvička jezera, Igor Jularić i Dario Špehar. 

Uz certificiran Ličku janjetinu, uzvanicima je predstavljena hrana s regionalnom oznakom kvalitete LIKA Quality.  U ugodnoj i veseloj atmosferi okusi i mirisi ličke hrane i ličke šljivovice razveselili su europske ministre kao i hrvatske zastupnike u EU Parlamentu.

Lika je jedinstvena po svojim prirodnim ljepotama, ali i hrani proizvedenoj na tradicionalan način. Takvu  pripremu posebno je prezentirala Helena Petrović, dugogodišnja zaposlenica NP Plitvička jezera zajedno s voditeljicom podružnice hotelijerstva i ugostiteljstva Draganom Franjković.

Voditeljica klastera Lika Destination Petra Butković zainteresiranim novinarima i uzvanicima  prezentirala je jedinstvenu Lika destinaciju koja je u procesu turističkog brendiranja kao destinacija zaštićenih područja i gastro-destinacija.

Ravnatelj NP Plitvička jezera, Tomislav Kovačević, izrazio je veliko zadovoljstvo razvojem situacije u NP Plitvička jezera i suradnje s lokalnim poljoprivrednicima te procesom brendiranja Lika destinacije.  Ovom prilikom naglasio je kako ovakvi strateški projekti Liku skidaju s loših naslovnica i na vrlo konkretan način ljudima daju kruh u ruke.  „Ličani su oduvijek vrijedni samo se za Liku i Ličane nije dovoljno marilo, a ni strateških projekata nije bilo. S ovakvim projektima uvjeren sam kako možemo ne samo zaustaviti odljev stanovništva već i potaknuti nove investitore na ulaganje u Liku, a time i motivirati povratak brojnih raseljenih Ličana na povratak svojim korijenima.“