LIČKA KAPA

Urednik Uncategorized @hr

Lička kapa ili crvenkapa predstavlja jedan od prepoznatljivih simbola Like i Ličana. Nekad u prošlosti muškarci su je svakodnevno nosili, a danas je rijetko možemo vidjeti u svakodnevnom životu, obično na nekom sajmu gdje je nose stariji ljudi. Jedini koji je još uvijek koriste su kulturno umjetnička društva na svojim nastupima jer predstavlja dio tradicionalne ličke nošnje.

Lička kapa 1

Lička kapa 2

Lička kapa pripada dinarskom etnološkom krugu što znači da različite izvedenice ove kape možemo pronaći od Istre do Crne Gore. Svako podneblje ima neke svoje detalje po čemu se njihova kapa razlikuje od drugih. Postoje razne teorije zašto lička kapa tako izgleda i teško je reći koja je točna jer je na cijelom tom području došlo do miješanja različitih naroda i kultura (Iliri, Japodi, katolici, pravoslavci…). Neke teorije govore da je ona samo modernija verzija stare japodske brončane kape jer je jako slična toj kapi.

Japodska kapa

Lička kapa ima samo dvije boje: crvenu i crnu. Neke pretpostavke kažu da je to zbog Krbavske bitke gdje crvena označava prolivenu krv, a crna žal za svim poginulima. Ponegdje se tumači da crvena boja označava krv i život. Na kapi visi devet crnih resa koje mogu biti dulje ili kraće, dulje idu do polovice leđa, a kraće do ramena. Priče govore da kraće rese nose katolici, a duže pravoslavci. Legenda također kaže da rese označavaju suze onih koji su preživjeli Krbavsku bitku.

Lička kapa 3 (jedna od verzija ličke kape)

 

Pročitajte i druge zanimljive Priče iz Nacionalnog parka Plitvička jezera