Lještarka – Jeste li znali?

Urednik Uncategorized @hr

Područje Nacionalnog parka Plitvička jezera stanište je najmanje šumske koke, lještarke gluhe (Bonasa Bonasia).

Lještarka gluha (Bonasa Bonasia)

Ova ciljna  NATURA 2000 vrsta teži svega 350 – 450 grama i gnijezdi se na području Parka. Prema načinu  života lještarka je teritorijalna monogamna vrsta koja u jesen napušta jata i stvara parove  koji do proljeća zauzimaju i obilježavaju svoj teritorij za gniježđenje i donošenje na svijet mladih.         

S ciljem očuvanja ove vrste u povoljnom stanju, potrebno je kontinuirano pratiti stanje očuvanosti odnosno utvrditi trend populacije te u skladu s rezultatima praćenja provoditi aktivne mjere očuvanja – u prvom redu očuvanja staništa pogodnih za gniježđenje lještarke.  Upravo je jesen idealno vrijeme za početak praćenja ove vrste, stoga su djelatnici Odjela šumarstva Nacionalnog parka, uz pomoć stručnjaka sa Šumarskog fakulteta iz Zagreba, krenuli s praćenjem stanja lještarke.

Šumari na zadatku

Praćenje stanja ili monitoring lještarke na unaprijed određenim stajalištima obavlja se oponašanjem glasanja mužjaka uz pomoć vabilice, a zatim pomoću hvatača signala evidentira odgovor mužjaka. Nakon što mužjak čuje zvuk iz vabilice on zapravo reagira iz razloga što želi dati do znanja da je u blizini njegov teritorij i  ne dozvoljava da mu se približavaju drugi mužjaci. Mužjak svoj teritorij obilježava  pjevanjem i glasnim preletima, a ponekad i skakanjem u visinu do 1m.

Pročitajte i druge zanimljive Priče iz Nacionalnog parka Plitvička jezera