Međunarodna izložba keramike “Voda, fluid života”

Urednik Novosti, Važne obavijesti

Poštovani,

ovim putem vas pozivamo na međunarodnu izložbu keramike:

“Voda, fluid života”, u NP Plitvička jezera, od 21. ožujka do 13. travnja 2024. godine u prostoru atrija/zimskog vrta Hotela Jezero.

Povodom Svjetskog dana voda i 75. obljetnice proglašenja, Nacionalni park Plitvička jezera organizira međunarodnu izložbu keramike pod nazivom „Voda – fluid života“. Postav izložbe čine djela hrvatskih i svjetskih umjetnika – keramičara čiji je nastanak inspirirala voda u svim svojim pojavnostima i oblicima. Na ovaj način umjetnici su htjeli podijeliti svoje viđenje vode koja stvara i podržava život na Zemlji, ima snagu samopročišćavanja i sposobnost razoriti, ali i zacijeliti. Možda najbolji primjer svih tih osobina vode predstavljaju upravo Plitvička jezera pa je ovo idealno mjesto za sinergiju umjetnosti i prirode i vlastito promišljanje o vodi.

Tema ove izložbe je voda u svim svojim pojavnostima i oblicima. Voda kao univerzalna životna sila, životni fluid, izvor inspiracije. Ima li boljeg mjesta za inspiraciju i susret s ovom silom od Plitvičkih jezera, nacionalnog parka sa 16 “padajućih” jezera i bezbroj slapova, u srcu Lika destinacije.

U zadnje vrijeme vodu izučavaju ne samo znanstvenici već i istraživači, umjetnici, filozofi i ekolozi. Izučavaju fenomen vode, pokušavaju objasniti sve njene posebnosti koje tu tekućinu čine specifičnom i jedinstvenom na našem planetu i u svemiru.

2024. obilježavamo 75 godina od proglašenja Plitvičkih jezera nacionalnim parkom i 45 godina od upisa na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Ovo obilježavanje slavi neizmjernu ljepotu i vrijednost Plitvičkih jezera, dok istovremeno odaje priznanje svim naporima koji su uloženi u očuvanje ovog neprocjenjivog prirodnog blaga Republike Hrvatske.

Izložba je organizirana u suradnji s vlasnicima postava Internacionalnim centrom keramike Atelje Janja Gora.


Veselimo se Vašem dolasku!