Sl. 1. Prijelazni cret sa a)uskolisna suhoperka Eeriophorum angustifolium i b) okruglolisna rosika Drosera rotundifolia

Međunarodni dan biološke raznolikosti

Urednik Novosti, Novosti stručne službe

Svake godine na dan 22. svibnja obilježava se Međunarodni dan biološke raznolikosti, s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja prirode i njezine bioraznolikosti.

Moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana je Izgradimo zajedničku budućnost za sva živa bića.

22. svibnja odabran je kao datum obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti jer je na taj dan 1992. godine usvojena Konvencija o biološkoj raznolikosti. Hrvatski sabor je, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se 22. svibnja obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Biološka raznolikost označava sveukupnost raznolikosti života na Zemlji – staništa, vrsta i gena, te njezin poremećaj može imati dalekosežne posljedice na ekosustave, ali i na čovjekov život i blagostanje.

Na području Nacionalnog parka Plitvička jezera nalazimo veliku raznolikost staništa, ali i vrsta. Upravo ta velika bioraznolikost razlog je što je područje Parka zaštićeno već 73 godine.

U petak, 20. svibnja, od 09:00 do 14:00 sati, pozivamo Vas na Ulaz 1 Nacionalnog parka gdje će biti informativno-edukativni štand s hrpom korisnih informacija o važnosti očuvanja biološke raznolikosti.

Očekujemo Vas!