Medveđak

Urednik Uncategorized @hr

U sjeverozapadnom dijelu Nacionalnog parka Plitvička jezera nalazi se Medveđak, šumovita gorska kosa obrasla brdskom bukovom šumom. Medveđak ima tri vrha: Oštri Medveđak visok 889m iznad mora, Tupi Medveđak  koji se uzdiže 868 m i Turčić visine 801 m iznad mora.

S Oštrog Medveđaka  dobro se vidi planina Lička Plješivica, Drežnik Grad i Ličko Petrovo Selo te  dolina rijeke Une i okolica Bihaća u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Tupi Medveđak posebno je zanimljiv u proljeće dok šuma nije još olistala ili u jesen kada već otpadne list pa se s njega pruža inpresivan panoramski pogled na 6 gornjih jezera (Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Gradinsko Jezero i Kozjak).

Najniži vrh Medveđaka Turčić daje pogled na najveće plitvičko jezero Kozjak i okolicu Velikog Slapa.

Zanimljivo je da na Medveđak vodi jedna od najstarijih planinarskih staza u Parku. Još 1894. g. izgrađena je staza koja je vodila na vrh Tupi Medveđak, a 1900 prilikom boravka austrijske princeze Blanke, Kraljevski šumarski erar izgradio je stazu koja je od hotela vodila do vrha Oštrog Medveđaka koja je u njenu čast nazvana Blankin put. (Blanka je bila španjolska princeza udana za nadvojvodu Leopolda Salvatora  s kojim je imala 10-tero djece). Više o planinarskim stazama 

Bukva, ova kraljica plitvičkih šuma svojim krošnjama pokriva stazu pa je uspon njom i za najvrelijih dana ugodan i relativno lagan. Medveđak se spominje još u srednjem vijeku kao mjesto gdje su graničile Gacka i Drežnička župa. Stari zapisi navode da su ove dvije starohrvatske  župe graničile na mjestu zvanom stopa medvjeda (…Ad lapidem qui vocatur Pes Ursi).

Bio-georafski Medveđak se nalazi u pojasu brdske bukove šume (Lamio-Orvale-Fagetum sylvatice HT 1938.) najrasprostranjenije od svih šumskih zajednica plitvičkog kraja. Osim bukve,  od drveća ovdje raste javor, gluhi javor, divlja trešnja a rjeđe nalazimo jelu, smreku i gorski brijest. Sloj grmlja čine lijeska, žestika,  crveno pasje grožđe.

Imajte na umu da prilikom obilaska ove planinarske staze dijelite prostor s medvjedom, najvećom zvijeri naših šuma po kojem je Medveđak i nazvan, zatim srnom, lisicom, kunom, divljom svinjom puhom te ostalom brojnom faunom.

Pročitajte i druge zanimljive Priče iz Nacionalnog parka Plitvička jezera