Meteorološka postaja Plitvička jezera

Urednik Novosti, Novosti stručne službe

Svjetski meteorološki dan postoji od 1961. godine, kao podsjetnik na osnivanje Svjetske meteorološke organizacije 23. ožujka 1950. Ova organizacija svake godine objavljuje slogan za Svjetski dan meteorologije, koji se obilježava u svim zemljama članicama. Tema ove godine je “Rano upozorenje i djelovanje” te ističe vitalnu važnost hidrometeoroloških i klimatskih informacija za smanjenje rizika od katastrofa.

Odnosi se na sve vidljivije promjene gdje vremenski, klimatski i vodeni ekstremi postaju sve češći i intenzivniji zbog klimatskih promjena. Prva mjerenja na klimatološkoj postaji Plitvička jezera započela su u rujnu 1932. g., s puno prekida u radu. Postojeća klimatološka i automatska meteorološka postaja krenula je s radom  20. 5. 2015.

Neke od zanimljivosti :

  • Najniža temperatura zraka iznosila je – 22,6 °C, očitana 13. 1. 2003.
  • Najviša temperatura zraka iznosila je 38,6 °C, očitana 4. 8. 2017.
  • Maksimalna visina snježnog pokrivača iznosila je 149 cm, očitana 28. 2. 2018.

Navedene vrijednosti odnose se na temperature izmjerene na mjernoj postaji koja se nalazi na prostoru Velike Poljane, dok su zabilježene vrijednosti na prostoru nacionalnog parka znatnije oscilirale i u pozitivnim i u negativnim vrijednostima, ovisno o lokacijama na kojima su mjerenja provedena.

Na našoj postaji mjerenja se provode 365 dana godišnje, 3 puta dnevno.

Više informacija o Svjetskom meteorološkom danu možete pronaći na https://public.wmo.int.