Milka Trnina

Urednik Blog


…“Zahvalnost znala medju slapovima
Izabrat slap divote izvanredne,
Da vrijedan bude vile naše vrijedne
Uzčuvat prezime joj vjekovima!...“

Ove godine obilježava se 80. obljetnica smrti Milke Trnine. Umrla je iznenada u Zagrebu, 18. svibnja 1941. godine u vrijeme Drugog svjetskog rata te je trebalo dvije godine da vijest o njenoj smrti obiđe svijet. Posljednja želja bila joj je da se lijes s njenim tijelom spusti u zemlju uz zvuke hrvatske himne Lijepa naša domovino.

Milka Katarina Trnina – poznata hrvatska operna pjevačica rođena u Vezišću (Općina Križ) 1863. godine, umrla u Zagrebu 1941. godine. Proslavila se izvedbom tragičnih heroina Wagnerovih opera. Bavila se humanitarnim radom, te je prilikom koncerta održanog u Hrvatskom narodnom kazalištu 1897. godine, sav prihod darovala Društvu za poljepšanje i uređenje Plitvičkih jezera i okolice  koje je njoj u čast imenovalo jedan od najljepših slapova na Donjim jezerima. Jedini su to slapovi na Plitvičkim jezerima imenovani u čast poznate osobe još za njenog života.


Taj događaj je opisan u knjižici Vodič na Plitvička Jezera 1893-1928 koji je objavljen u povodu 35. godišnjice osnivanja Društva za poljepšanje i uređenje Plitvičkih Jezera i okolice. U cijelosti pročitajte zanimljivi citat iz te knjižice:

Kada je u Zagrebu gostovala naša proslavljena operna pjevačica Milka Trnina, zamoljena je od našeg društva da priredi jednu opernu predstavu u korist Plitvičkih Jezera. Umjetnica se najpripravnije odazvala, te je u sporazumu s tadašnjim intendantom Stjepanom pl. Miletićem priredila dne 21. marta 1898. oproštajnu večeru u Wagnerovom „Tannhäuseru“.

Na koncu drugog čina nakon mnogobrojnih izazivanja i pljeska, diže se zastor, a umjetnicu dočeka na pozornici odbor društva Plitvičkih Jezera pod vodstvom I. potpredsjednika prof. dr. Gustava Janečeka, koji je umjetnicu pozdravio duljim govorom, u komee je istaknuo, kako je društvo slavnoj umjetnici zahvalilo na njezinom plemenitom daru, koji mu tom predstavom poklanja i reče: „Drugi su Vam čelo okitili lovor-vijencima od srebra i zlata, što da još Plitvičko društvo Vama dade milodare, sabirući u narodu, narodni da biser sačuvamo. Poruku Vam šalje društvo, a Vi dozvolite, da Poruku pročitati smijem“

Tada pročita umjetnici diplomu, koja joj kaže, kako je društvo jednoglasno zaključilo prozvati jedan slap na Plitvicama „Slapom Milke Trnine“. Pošto je pročitao diplomu nastavi govornik: „U svijetu spomen neka Vas sjeća Vaše krasne domovine i prijatelja. Pogledajte tamo – pri tome pokaže na sliku , što je bila izložena na pozornici, a prikazuje slap prozvan imenom umjetnice) – zlatom i srebrom se zrcali taj slap, a vile kliču, da pozdrave drugu svoju, da zaore jednoglasno „Živjela nam sestra Milka!“ U taj čas zaori u gledalištu burno i oduševljeno klicanje, a iz svih loža spusti se na pozornicu kiša cvijeća, a sa galerija i balkona stanu lepršati papirići sa pjesmom prigodnicom, koju je spjevao u čast umjetnici naš ilirski pjesnik Ivan vitez Trnski, koju u cijelosti donašamo:

Trnina Milka pjevala po svijetu
Evropi svoj i tja Američanom
Omamila vještinom dotjeranom
Vladare, plemstva i vještaka četu. 

Postizujući umjetničku metu
Na umu bila njoj u svijetu stranom
Domaja draga, draža svakim danom,
Izvršit čeznula je dužnost svetu. 

I što je ona našim Plitvicama 
Namakla rado divnim svojim grlom
Bogataš nikoj ne namače nama. 

Tim velikim si srca snagom vrlom 
Dobrotvorka i pomajka je vila
Jezerima se sva uosobila! 

A spomena da bude unucima
Glasovite zemljakinje bar jedne
I ona živa tamo doć da hćedne,
Hladovat ondje radosti da ima! 

Zahvalnost znala medju slapovima
Izabrat slap divote izvanredne,
Da vrijedan bude vile naše vrijedne
Uzčuvat prezime joj vjekovima! 

I tako slap sa Milinovca jači,
U Gavanovac štono pelijeva se,
Posvetili ga svi joj poštivači, 

I sve u jedan složili smo glase,
Trninin onaj da nam slap se zove
I šumi uz cilik žice pjesnikove! 

Milka Trnina stajala je časak zapanjena usred cvijeća i slavlja te kada se frenetički entuziazam malo stišao, odgovorila je umjetnica na pozdrav podpredsjednika:

Neizmjernu sreću i radost, koja ovaj čas ispunjava cijelo moje biće, ne mogu riječima izraziti. Izvanrednom tom časti, kojom me sada počastiste, vidim, da me moja mila domovina prigrljuje u materinski svoj naručaj. Vašim posredovanjem pade mi u dio rijetka čast i sreća, da se meni još živoj stavi spomenik, na biseru lijepe nam domovine. Moja je vruća želja, da se rajska ljepota ovoga kraja mile naše domovine i stranom svijetu otkrije, da se i strani narodi mogu nasladjivati, gledajući ovu uzvišenu krasotu, pa da se ovaj biser lijepe naše domovine proslavi širom svijeta. Sa najdubljom zahvalnošću primam ovu povelju i smatrat ću je svojim grbom, smatrati ću ju najdragocjenijim znakom ljubavi i pažnje mojih zemljaka“.

I time bi društvu opet namaknut krasan dar, kojim je društvo uzmoglo na Jezerima podići vidikovce te sagraditi lijepih mostića, pa se društvo i ovdje ponovno zahvaljuje našoj nezaboravnoj umjetnici, kličući i danas našim predsjednikom: „Živila nam naša dobrotvorka Milka Trnina!


Ovim tekstom prisjećamo se Milke Trnine, čije ime nosi slap između Milanovca i Gavanovca, hrvatske operne dive svjetskog glasa, koja je koncem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća svojim opernim izvedbama oduševljavala publiku u Zagrebu, Leipzigu, Grazu, Bremenu, Münchenu, Londonu, New Yorku, Cincinnatiju, Chicagu, Bostonu, Rimu…Ove godine smo povodom obilježavanja 80.-te godišnjice smrti slavne Milke Trnine, odlučili našim gostima barem na trenutak predstaviti ovu izvanrednu opernu divu. U periodu od 15. do 23.05.21. u hotelu Jezero se može čuti tiha klasična glazba iz opera u kojima je Trnina pjevala. Inspirirani Trninom, naši slastičari su osmislili dva čokoladna deserta, Cappello i Čoko-simfoniju, koje tada možete kušati u hotelu Jezero, restoranu Poljana i buffetu Slap na Ulazu 1 u Park.