Mladi čuvari prirode

npp-admin Novosti

U sklopu edukativnog programa „Upoznaj svoj Nacionalni park i budi na jedan dan čuvar prirode“ i ove godine smo se družili s 20 učenika 8. razreda OŠ „dr. Franjo Tuđman“ (Korenica) i OŠ „Plitvička Jezera“ (Mukinje). Tijekom obilaska Nacionalnog parka učenici su se upoznali s različitim strukama, profilima zanimanja i poslovima koji provode djelatnici Službe zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja. Cilj nam je bio, kao i svake godine do sada, mladima proširiti znanja o zaštićenom području u njihovoj životnoj sredini te na taj način poticati i suradnju s lokalnom zajednicom.

Učenici su se upoznali sa: zonama zaštite u Nacionalnom parku, utjecajem čovjekova i njegovih djelatnosti u prošlosti na današnji izgled Parka (kroz primjer Labudovačke barijere), pojmom sukcesije, određivanjem ljetorasta smreke, monitoringom potkornjaka, izradom planinarskih staza, aktivnim, presušenim i paleo barijerama, ulogom akademika Ive Pevaleka u postupku zaštite Plitvičkih jezera. Naučili su i isprobali kako na jednostavan način razlikovati dolomite i vapnence, natjecali se u prepoznavanju ptica, te proveli kratak monitoring kakvoće voda na jezeru Kozjak. Na kraju obilaska upoznali su se i s načinom provedbe i rezultatima projekata praćenja velikih zvjeri u Parku (medvjeda, risa i vuka).

Nadamo se da će naši ovogodišnji mladi čuvari prirode barem dio ovih iskustava i znanja ponijeti sa sobom u nastavak svoga školovanja te da će možda netko od njih poželjeti biti i naš pravi čuvar prirode!