Nacionalni park Plitvička jezera postao prvi nacionalni park u Hrvatskoj s Green Destinations certifikatom za održivost

Urednik Blog, Novosti

Na ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji Svjetskih dana zelenih destinacija koja se održavala od 8. do 10. listopada u Tallinnu (Estonija), Europskoj zelenoj prijestolnici za 2023. godinu, Nacionalnom parku Plitvička jezera svečano je uručena prestižna Green Destinations srebrna nagrada za održivost.

Ovu značajnu nagradu dodjeljuje Green Destinations, globalna neprofitna organizacija sa sjedištem u Nizozemskoj, koja već dugi niz godina unaprjeđuje održivi razvoj destinacija i dionika u turizmu te potiče dobre prakse usmjerene ka rješavanju izazova održivog turizma. Organizacija djeluje u više od 90 zemalja, surađuje s preko 500 destinacija diljem svijeta i promovira prepoznatljivost zelenih destinacija na globalnom turističkom tržištu.

Danas se mnogo priča o održivosti, no važno je pokazati što destinacija čini i koje održive prakse provodi, jer upravo je to ono što turisti uviđaju i pri odabiru destinacije sve više cijene.

Sam proces Green Destinations certifikacije koji prolaze destinacije uključuje 84 kriterija s obuhvaćene 4 dimenzije održivog razvoja: društvene, okolišne, ekonomske i kulturne, a u Hrvatskoj su taj proces prošli, osim Nacionalnog parka Plitvička jezera, Međimurska županija i grad Mali Lošinj. Ocijenjene su postojeće odgovorne prakse, s time da su destinacije dobile alat za praćenje i poboljšavanje kroz razdoblje od sljedeće dvije godine, kad ih očekuje proces reevaluacije.

„Proces certificiranja prema Green Destinations modelu bio je dugotrajan te je zahtijevao kontinuirano praćenje i predan rad svih dionika. Iznimno mi je drago da smo ga uspješno završili i pokazali da se poštivanjem i primjenom načela održivosti te kvalitetnom suradnjom svih dionika može postići da naša destinacija bude odgovornija i održivija za nas, ali i buduće generacije“, izjavio je Tomislav Kovačević, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera“.

Dvodnevna konferencija Svjetskih dana zelenih destinacija okupila je brojne vodeće stručnjake za održivost na svjetskoj razini, te više od 260 delegata koji su imali priliku čuti predavanja i sudjelovati na radionicama i panel raspravama o klimatskim promjenama, suradnji javnog i privatnog sektora na održivosti, nacionalnim i regionalnim perspektivama, destinacijskom menadžmentu, praktičnim rješenjima održivosti za poduzeća u turizmu, načinima komuniciranja održivih praksi, planiranju održivih događanja, digitalnoj transformaciji u turizmu kao i važnosti autentičnih doživljaja destinacije kroz jačanje lokalne kulture i tradicije.

Svaki dan imamo mogućnost činiti stvari bolje i razmišljati izvan okvira, uključiti viziju lokalnog stanovništva i stvarati lokalna partnerstva, poticati regenerativni turizam, ponuditi autentičnost svojim gostima, prenijeti znanja kako se odnositi prema prirodnim i kulturnim vrijednostima destinacije te povećavati razumijevanje o održivosti dnevnim aktivnostima. Mnogo je certifikata o održivosti za koje gost ne uspijeva dokučiti što stoji iza njih, te se jedino radom i transparentnošću može opravdati njihovo postojanje.

Na svečanoj večeri u sklopu konferencije Svjetskih dana zelenih destinacija nagradu su preuzele dr. sc. Maja Vurnek i Zrinka Nenadić, dio tima Nacionalnog parka Plitvička jezera u sklopu Green Destinations procesa certifikacije.

Silver Award Green Destinations certifikat je potvrda za Nacionalni park Plitvička jezera da se dosad mnogo učinilo u smislu održivosti, ali i poticaj za poboljšanja i stvaranje novi održivih praksi koje će u suradnji s Green Destinations organizacijom biti promovirana svima onima koji savjesno razmišljaju o putovanjima.