Nematerijalna kulturna baština – Ljeto folklora Plitvička jezera 2024

Urednik Novosti

Očuvanje i predstavljanje nematerijalne kulturne baštine u zaštićenim područjima ima važnu ulogu u današnjem svijetu neprestanih i brzih promjena.

Obuhvaća prakse, prikaze, izraze, znanja i vještine koje zajednice, skupine i pojedinci prepoznaju kao dio svoje kulturne baštine. U svjetlu globalizacije, još je važnije zaštititi te nematerijalne elemente koji značajno pridonose kulturnoj raznolikosti i održivom razvoju.

Nematerijalna kulturna baština služi kao kamen temeljac za održavanje kulturne raznolikosti i promicanje razumijevanja među različitim zajednicama.

Jedan od bitnih elemenata koji pridonose  prezentaciji ovog kraja su  njegova tradicionalna glazba i pjesme koji imaju značajnu ulogu u predstavljanju kulturnih i prirodnih vrijednosti destinacije turistima.

Ovaj glazbeni stil  obično sadrži živahne ritmove i melodične melodije koje prate tradicionalni instrumenti poput tamburice, žičanog instrumenta popularnog u hrvatskoj narodnoj glazbi. Tekstovi pjesama iz naroda  često slave prirodnu ljepotu regije, folklor i povijesne događaje i samu baštinu destinacije.

Kulturno umjetnička društva koja će se i ovog ljeta već tradicionalno predstaviti našim posjetiteljima i gostima neponovljiv  su izvor interpretacije života i kulture lokalnog čovjeka. Lokacije na kojima će se održavati nastupi su kampovi Borje i Korana, te Ulaz I i Kozjačka draga.

Ove glazbene tradicije nisu tu samo da zabavljaju posjetitelje, već služe i kao most između kultura, potičući dublje razumijevanje i uvažavanje lokalne kulture.

Uranjajući u zvukove i ritmove tradicionalne glazbe, posjetitelji mogu steći uvid u povijest, tradiciju i vrijednosti destinacije, obogaćujući svoje ukupno iskustvo putovanja i doživljaja destinacije.

ZUK Korana Zagreb

Zavičajna Udruga Kordunaša Korana Zagreb djeluje od ožujka 2003. godine, okupljajući članove podrijetlom iz Cetingrada, Rakovice, Lađevca i Slunja. Folklorna i glazbena sekcija broji oko četrdeset članova posvećenih očuvanju izvorne folklorne baštine Korduna. Nastupima na godišnjim smotrama folklora i manifestacijama u Zagrebu, širom Hrvatske i susjednih država, predstavljaju običaje, nošnje, pjesme i plesove Korduna.

KUD Sv. Mihovil Nikšić

Kulturno umjetničko društvo “Sveti Mihovil Nikšić” osnovano je u ožujku 2018. godine s ciljem očuvanja narodnih običaja, tradicije i umjetničkog naslijeđa Nikšića i okolice Slunja. Udruga aktivno rekonstruira tradicionalne narodne nošnje, prikuplja i istražuje materijale o lokalnoj kulturi te bilježi nove tekstove pjesama. S ponosom predstavljaju Karlovačku županiju te njihovi nastupi diljem Hrvatske, uključujući Plitvička Jezera, Slunj i festival “Večer bećarca”, donijeli su im brojne pohvale. Godine 2022. osvojili su titulu najbolje grupe na “Večeri bećarca u Slunju”, što im je omogućilo sudjelovanje na festivalu u Babinoj Gredi 2023.

KUD Gacka Ličko Lešće

Kulturno umjetnička udruga „Gacka“ iz Ličkog Lešća osnovana je 20. travnja 1980. godine pod imenom KUD „Ružica Brkljačić“. U svom dugogodišnjem radu, udruga se istaknula brojnim nastupima, uključujući Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu i Vinkovačke jeseni, te snimanjem LP ploče i audio kazete s pjesmama i kolima Gacke doline i Like. Godine 1994., udruga je promijenila ime u Kulturno-umjetničku udrugu „Gacka“. Od tada su nastupali na mnogim domaćim i međunarodnim manifestacijama, redovito sudjelujući na Smotri folklora u Otočcu i drugim značajnim događanjima. Njihova predanost očuvanju kulturne baštine prepoznata je i nagrađena, uključujući i UNESCO-ovu Povelju za očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

KUD Korana Slunj

Kulturno umjetničko društvo “Korana“ iz Slunja koji se s ljubavlju posvećuju njegovanju izvornog folklora. Osnovano 1993. godine, KUD “Korana” broji oko 70 aktivnih članova podijeljenih u nekoliko sekcija – folklornu, tamburašku, dječju i mješovitu pjevačku skupinu “Lovor”. KUD “Korana” ponosno je sudjelovao na mnogim državnim, županijskim i lokalnim smotrama i manifestacijama, šireći radost i kulturu svoga kraja diljem Hrvatske. Također, izdali su dva CD-a koji vjerno prenose tradicijsku glazbu, kao i dokumentarni film pod nazivom “Kao nekad”, koji će vam približiti njihovu bogatu tradiciju. Osim toga, organizirali su i dvije izložbe fotografija pod istim nazivom, kako bi vizualno prikazali ljepotu svoga folklora.

KUD Izvor Rakovica

Kulturno umjetničko društvo “Izvor” Rakovica utemeljeno je davne 1978. godine, ima za cilj njegovanje i promicanje kulturne tradicijske baštine rakovičko-drežničkog kraja diljem Domovine, ali i izvan nje? Oduvijek su se trudili da svoje bogato naslijeđe prezentiraju kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.

Kroz godine postojanja, KUD “Izvor” je imao čast nastupati na prestižnim manifestacijama kao što su Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Đakovački vezovi, Miholjačko sijelo, smotra u Voloderu, Repušnica, Otočac, te na smotrama povratničkih društava u Staroj Gradiški i Okučanima, ali i na svim Županijskim smotrama folklora u Ogulinu. No, njihova umjetnost ne poznaje granice, te su se izvođenjima očaravajućih tradicionalnih plesova, pjesama i običaja, proslavili i izvan granica Hrvatske. Imali su prilike gostovati u Italiji, Sloveniji, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini, te imaju mnogobrojne zapažene nastupe u medijima kao i  sudjelovanje na  snimanju dokumentarnog filma o Plitvičkim jezerima i okolici za njemačku televiziju  ARD i mnoge druge.