Noć leptira

npp-admin Novosti

Ove godine,  po prvi puta, odlučili smo se obilježiti ˝Noć leptira˝. Stoga vas pozivamo 11. srpnja 2017. godine, u 20:00 sati, na Ulaz 1, u Nacionalni park Plitvička jezera na predavanje i demonstrativnu radionicu o očaravajućem svijetu noćnih kukaca, s ciljem podizanja svijesti o njihovoj važnosti.

Upravo su noćni kukci, a poglavito leptiri ta skupina životinja koja nas u večernjim satima posjećuje, dolazeći na svijetla u blizini naših domova. Iako su više prisutni u čovjekovoj blizini od danjih srodnika, noćni leptiri percipirani kao neprivlačni i nezanimljivi ostaju neprimijećeni. No, stvarnost je sasvim drugačija. Među njima ima predstavnika izrazito lijepih i šarenih boja, njihova brojnost vrsta je nekoliko puta veća od one danjih leptira, a varijacije u veličini i biologiji među njima je upravo  zapanjujuća  Njihovo snalaženje i izbjegavanje neprijatelja u mraku je upravo nevjerojatno, a njihova uloga u ekosustavu nemjerljiva.

Zašto kukci aktivni noću dolaze na svijetlo? Kako se orijentiraju u prostoru, traže partnera ili izbjegavaju neprijatelja? Koja je njihova važnost u ekosustavu? Na ta, ali i mnoga druga pitanja saznajte odgovor sudjelujući na Noći leptira.

Radujemo se vašem dolasku!

Javna ustanova Nacionalni park Plitvička Jezera