Noć šišmiša 2017

npp-admin Novosti

Noć šišmiša

Dana 26.08.2017. godine pozivamo Vas na obilježavanje Međunarodne Noći šišmiša uNacionalnom parku Plitvička jezera. 
Međunarodna noć šišmiša obilježava se21. godinu za redom pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS). Više na http://www.eurobats.org/.
Nacionalni park Plitvička jezera pridružuje se međunarodnoj kampanji treću godinu za redom.

O šišmišima kruže brojni neutemeljeni mitovi, kao da sišu krv, da se petljaju u kosu, da su slijepi i brojne druge neistine. No, stvarnost je sasvim drugačija. Šišmiši se hrane kukcima i kao takvi od velike su koristi u prirodi. Njihov savršen sustav eholokacije omogućava im savršenu orijentaciju po mraku tako da je upetljavanje u kosu nemoguće. No, o tim, ali i brojnim drugim stvarima vezanim za šišmiše
saznajte u okviru našeg cjelodnevnog Programa.

Naš info pult naći ćete na Ulazu 1 od 12:00 -20:00 sati, a u prezentacijskoj dvorani (Fotovizija) isto na Ulazu 1, u tom periodu moći ćete pogledati edukativne filmovevezane za šišmiše. Edukativna radionica za djecu počet će u 18:00 sati gdje će djeca moći izrađivati maske šišmiša, crtati, bojati i izrađivati šišmiše, naučiti kako izraditi kućicu za šišmiše, a bit će i iznenađenja.

S prvim mrakom (20:30) s bat detectorima krenut će se u laganu šetnju kroz šumu i/ili do jezera, kako bi se svi zainteresirani mogli upoznati s noćnim svijetom i njegovim zvukovima. Bat detektor je uređaj koji nama nečujne zvukove pretvara u našem uhu čujne. Kako se šišmiši glasaju ispod ili iznad frekvencije naše čujnosti mi ih ne čujemo, ali ovaj uređaj omogućuje nam čujnost tih zvukova i upoznavanje s karakterističnim glasanjem svake pojedine vrste.

Dođite i zajedno s nama postanite dio međunarodne kampanje.

Veselimo se vašem dolasku i zajedničko druženju.

Vaša JU Nacionalni park Plitvička jezera.