Obilježavanje važnih datuma u zaštiti prirode

Urednik Blog

I ove godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti i njenog značenja, pridružujemo se obilježavanju važnih datuma na europskoj i globalnoj razini:

21. svibnja – Europskog dana Natura 2000

i

22. svibnja – Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj


Povodom tih dana održat će se slijedeće aktivnosti:

21. 5. Cjelodnevni edukativni info pult na Ulazu 1 povodom Natura dana, Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj.

21. 5. Predavanje „ Nacionalni park Plitvička jezera dio Natura 2000“, Hotel Jezero, dvorana Flora u 14:00 sati.

21. 5. Prezentacija o bioraznolikosti i prirodnim vrijednostima NP Plitvička jezera u Znanstveno-stručnom centru „Dr. Ivo Pevalek“ te prezentacija Monitoringa vodenih ekosustava povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti za grupu studenata sa Sveučilišta u Georgiji (University of Georgia) iz Sjedinjenih Američkih Država koji pod vodstvom dr. sc. Carol Phillips Cotton i njene asistentice dr.sc. Marshe Black, dolaze u NP Plitvička jezera već 14 godina za redom.

23. 5. Predavanje „Biološka raznolikost Nacionalnog parka Plitvička jezera“ u Područnoj školi Vrhovine.


21. svibnja – Europski dan Natura 2000

Natura 2000 najveća je koordinirana mreža na svijetu sastavljena od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije. Proteže se preko 18 % kopnene površine EU-a i gotovo 9,5 % ukupnog morskog područja.

Mreža Natura 2000 jedan je od mehanizama i najvećih dostignuća Europske unije koje ima za cilj zaustaviti gubitak biološke raznolikosti u EU na principu održivog upravljanja. U čast dostignuću i svim uloženim naporima Europska komisija zajedno s Europskim parlamentom, predsjedništvom Vijeća i Odborom regija proglasila je 2017. godine 21. svibnja Europskim danom Natura 2000 povodom 25. obljetnice Direktive o staništima i programa LIFE.

Na taj dan 1992. godine službeno je prihvaćena Direktiva o staništima koja je zajedno s Direktivom o pticama (1979.), postala temelj mreže Natura 2000 i politike Europske unije vezane za očuvanje biološke raznolikosti.

Obilježavanje Natura dana obilježava se raznim aktivnostima diljem Europe i tako doprinosi promicanju i jačanju svijesti o važnosti mreže Natura 2000.

Više na linku –http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/index_en.htm


22. svibnja – Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Obilježava se kao spomen na datum od važnosti za očuvanje biološke raznolikosti na globalnoj razini.

Dana 22. svibnja 1992. na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, 157 zemalja svijeta, među kojima i Hrvatska, potpisalo je Konvenciju o biološkoj raznolikosti (Convention on Biological Diversity), jedan od najvažnijih međunarodnih sporazuma i pravnih instrumenata za očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti Zemlje.

U cilju podizanja javne svijesti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti Ujedinjeni narodi su 1993. godine proglasili Međunarodni dan biološke raznolikosti. Obilježava se svake godine 22. svibnja kao spomen na datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti.

Kao potpisnica Konvencije Hrvatska se pridružila svijetu u nastojanjima očuvanja bioraznolikosti i zaštite prirode. Hrvatski sabor je 2003. godine donošenjem Zakona o zaštiti prirode odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Svake godine Tajništvo Konvencije o biološkoj raznolikosti odabire i objavljuje novu temu Međunarodnog dana biološke raznolikosti, vezanu za širenje spoznaja o značenju i ulozi bioraznolikosti. Ovogodišnja tema je „Naša bioraznolikost, naša hrana, naše zdravlje“ (Our Biodiversity, Our Food, Our Health).

Više na linku – https://www.cbd.int/idb/.