Obilježen 22. svibnja Međunarodni dan biološke raznolikosti i dan zaštite prirode u Hrvatskoj

npp-admin Novosti

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana biološke raznolikosti bila je Biološka raznolikost i održivi turizam u skladu s proglašenjem 2017. Međunarodnom godinom turizma. Dobro upravljani turistički sektor može značajno doprinijeti smanjenju prijetnji, održavanju ili povećanju ključnih populacija divljih vrsta i staništa, a time i bioraznolikosti kao temelja održivog razvoja kroz prihode od turizma. Osiguranje veće kontrole i upravljanja jedan je od mehanizama smanjenja prijetnji. Nacionalni park Plitvička jezera suočen je s porastom broja posjetitelja koja predstavlja ozbiljnu prijetnju. Uprava Nacionalnog parka Plitvička jezera svjesna toga do sada je poduzimala i nastavit će poduzimati odgovarajuće mjere kako bi se te prijetnje svele na najmanju moguću mjeru. U okviru revizije Plana upravljanja (2007) u tijeku je izrada akcijskog plana upravljanja posjetiteljima što je veliki iskorak u odnosu na dosadašnje upravljanje posjetiteljima.

Nacionalni park Plitvička jezera i ove godine prigodnim aktivnostima pridružio se obilježavanju Međunarodnog dana biološke raznolikosti 22. svibnja s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja biraznolikosti, ne samo kao prirodnog nasljeđa, već kao temelja održivog turizma i razvoja posebno lokalnog stanovništva.

Namjera i želja je bila da se edukacijom obuhvati što veći broj posjetitelja tako da smo organizirali događanja otvorenog tipa za širu javnost (posjetitelje) na Ulazu 1, kao i događanje zatvorenog tipa za lokalnu zajednicu u okviru Znanstveno-stručnog centra „ dr. Ivo Pevalek“. Već na samom Ulazu na prigodnom baneru posjetitelji su mogli dobiti uvid u bioraznolikost Parka, a oni znatiželjniji daleko više od toga na Informativno-edukativnom pultu s radionicama na platou iza Ulaza 1.

Na cjelodnevno otvorenom Informativno-edukativnom pultu s radionicama na Ulazu 1 posjetitelji su imali prilike u razgovoru sa stručnim djelatnicima Parka doznati više o bioraznilikosti, njenoj važnosti za stabilnost ekosustava i održivi razvoj, prijetnjama i svemu što javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera poduzima po tom pitanju. Uz to su mogli dobiti prigodne materijale te sudjelovati u radionicama na tu tematiku – upoznati i graditi hranidbene mreže šumskih, travnjačkih i vodenih ekosustava Parka, a i zabaviti se izradom životinja od origami papira što je uvijek posebno zanimljivo za one najmlađe.

Brojni posjetitelji izražavali su svoje oduševljenje postavljenim punktom, tražili informaciju više ili bar nešto od materijala što bi im ostalo za uspomenu na Nacionalni park Plitvička jezera i njegovu bioraznolikost pa bila to makar i neka životinja od papira.

Osim otvorenog tipa događanja, održanog 22. svibnja, namijenjenog svim zainteresiranim posjetiteljima Parka, 23. svibnja organizirana je i edukativna radionica s temom: ˝Biološka raznolikost Nacionalnog parka Plitvička jezera˝ te stručno vođenje za učenike Područne škole Saborsko. Učenici su upoznali bioraznolikost i njenu važnost kroz predavanje, mikroskopiranje trajnih preparata, izradu hranidbenih lanaca i mreža, izradu origami životinja i stručno vođenje kroz Park.

Zadovoljstvo posjetitelja i predstavnika lokalne zajednice poticaj nam je više za takve i slične aktivnosti za ubuduće, a na obostranu korist.