Obilježen Tjedan parkova Hrvatske u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Urednik Blog

Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja, a 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, objedinjenih pod brend Parkovi Hrvatske, najprepoznatljivija su zaštićena područja.
Kako bi podigli svijest građana o važnosti očuvane prirode i bioraznolikosti, održivom turizmu te učinkovitom upravljanju posjećivanjem parkova, od 18. do 27. svibnja obilježen je Tjedan parkova Hrvatske. U tom je periodu svih 19 parkova kroz brojna edukativna i rekreativna događanja namijenjena različitim ciljnim skupinama obilježilo Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti (22.5.) te Europski dan parkova (24.5.)

Kako bi se i u Nacionalnom parku Plitvička jezera ovi važni datumi obilježili na pravi način, pripremljene su brojne aktivnosti i pogodnosti za posjetitelje, škole i vrtiće:

Promotivne cijene ulaznica poslije 14:00 sati od 22.05. do 27.05.2018.

o Odrasli: 50,00 kn / osobi
o Studenti: 30,00 kn / osobi
o Djeca (7-18 god): 20,00 kn / osobi

22.svibnja 2018. (Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode RH) – Info lokacije o bioraznolikosti u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Kolege iz Službe zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka bili su na raspolaganju za sva pitanja o bioraznolikosti Nacionalnog parka na dvije info lokacije: na ulazu 1 i na Kozjačkim mostovima.

24. svibnja 2018. održao se i edukativni program „Upoznaj svoj nacionalni park i budi na jedan dan čuvar prirode“

Edukativni program „Upoznaj svoj nacionalni park i budi na jedan dan čuvar prirode“ uspješno je proveden u našem Nacionalnom parku 24. svibnja 2018. god. Program provode djelatnici Službe zaštite od 2014. godine, a osmišljen je u cilju edukacije učenika osmih razreda i intenziviranja suradnje s lokalnom zajednicom.


U programu su sudjelovala 24 učenika iz tri lokalne osnovne škole: OŠ Plitvička jezera, OŠ dr. Franje Tuđmana i OŠ Eugena Kvaternika.
Djelatnici Službe zaštite učenike su upoznali s radom meteorološke postaje, a potom su održali edukativnu radionicu i prezentirali svoj rad. Tako su učenici usvojili nova znanja o geologiji, travnjacima, sukcesiji, pticama i projektima istraživanja velikih zvijeri u NP Plitvička jezera. Na jezeru Kozjak učenici su samostalno mjerili neke od parametara potrebnih za određivanje kakvoće vode, a završnom vježbom „Napravi mini park“ imali su priliku primijeniti usvojena znanja.

25. svibnja 2018. organizirana je predstavu i radionicu „Uzbuna u nacionalnom parku“ za djecu vrtićke dobi i niže razrede osnovne škole

„Uzbuna u nacionalnom parku“ interaktivna predstava za djecu i odrasle koja nosi snažnu ekološku i moralnu poruku. Prikaz je poučne priče o nacionalnim parkovima i o tome kako ih sačuvati. U glavnim ulogama su našli su se Bukvić koji živi u Plitvičkim jezerima i Vilenjak – čuvar parkova. Oni čuvaju parkove, uče djecu o zaštiti parkova od požara i zagađenja te biološkoj raznolikosti.
Na predstavi je sudjelovalo oko stotinu djeca koja su aktivno sudjelovala u predstavi kao i radionici nakon nje gdje su izrađivali životinje koje žive na području Nacionalnog parka Plitvička jezera, igrali igre poput „Jaja u žlici“ i skakanja u vreći.

 

Javna Ustanova Nacionalni park Plitvička jezera ovim putem se zahvaljuje svima koji su nas posjetili i koji su pridonijeli obilježavanju ovih važnih datuma za očuvanje prirode – našeg najvećeg blaga.