Obilježena 21. Međunarodna noć šišmiša

npp-admin Novosti

U subotu, 26.08.2017. godine na Ulazu 1 obilježena je 21. Međunarodna Noć šišmiša.

Cilj obilježavanja ove međunarodne kampanje bila je educirati i uključiti u kampanju za zaštitu šišmiša što veći broj posjetitelja i nadamo se da smo u tome uspjeli.  Od nekoliko tisuća posjetitelja koji su prošli pokraj našeg Informativno-edukativnom pulta na Ulazu 1 malo tko nije pogledao, uzeo nešto od za ovu prigodu pripremljenih edukativnih materijala (bookmarkeri na temu šišmiši, prigodni edukativni letak, shemu za izradu kućice, origami šišmiš, masku … ), a zainteresirani i sa više vremena na raspolaganju zadržavali su se i razgovarali sa našim stručnim djelatnicima. Onima koji nisu imali mogućnost doći na radionicu, u prema Programu predviđeno vrijeme, omogućili smo im da na radionici sudjeluju prije te dobiju prigodni materijal i poklon na što su nam bili vrlo zahvalni.  U 18:00h, na organiziranoj edukativnoj radionici, djeca su se kroz igru i zabavu upoznala sa šišmišima. Izrađivale su se šišmiš maske i šišmiše od raznog materijala, crtali, igrala se igra ˝ja šišmiš˝.

Demonstracija izrade šišmiš-kućica, novost ove godine, privukla je veliki broj zainteresiranih. Nadamo se da će se brojne naći u dvorištima i na kućama, jer bolje šišmiš u dvorištu nego komarac u kući.

U 20:30h šetnjom Parkom s bat detektorima na kratko smo bili u svijetu šišmiša, slušali smo ono što ljudsko uho inače ne može čuti i učili kako to šišmiši vide ušima.

Ne, šišmiši nisu slijepi, ne petljaju se u kosu, ne piju krv i jako su korisni. Održavaju ravnotežu kukaca u prirodi. Predrasude su razbijene. Stoga, pomozite im da opstanu jer oni su jako korisni. Samo ako nešto poduzmete od onog što ste naučili jako puno ste im pomogli:

  • Informirati druge o njihovoj važnosti i potrebi zaštite.
  • Nikad ne ubijati niti istjerivati šišmiše iz njihovih skloništa. Ne uznemiravati šišmiše u njihovim skloništima i hranilištima.
  • Ne držati šišmiše u zatočeništvu i kao kućne ljubimce.
  • Isključiti upotrebu kemijskih pesticida i otrovnih kemikalija za premazivanje drvene građe.
  • Graditi kućice za šišmiše.

Hvala svima na dolasku i sudjelovanju.

˝Čujemo˝ se i sljedeće godine na 22. Međunarodnoj noći šišmiša.

FOTO