Odličan početak godine u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Urednik Blog

Nakon iznimno uspješne poslovne 2022. godine Nacionalni park Plitvička jezera bilježi odlične rezultate već na samom početku 2023. godine. U prvih 45 dana ove godine broj posjetitelja povećan je za 5% u odnosu na prošlu godinu a broj noćenja za 6% i za čak 12% više u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ovakav iskorak posebno je bitan jer se radi o zimskim mjesecima kad su turistička kretanja smanjena a tržište Istoka, koje je u pretpandemijskim godinama popunjavalo prazne zimske kapacitete, još nije zaživjelo.

Kroz projekt Gastro-akademije Nacionalnog parka posebno je obogaćena gastronomska ponuda sa znatno većim udjelom lokalnih namirnica u Parku. Gastronomska ponuda ostvarila je rekordne rezultate s povećanim prometom od 23% u odnosu na 2022. godinu te 51% u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Nacionalni park Plitvička jezera godinama je nositelj razvoja lokalne gastronomske ponude i na taj način podržava lokalne proizvođače hrane, pića i suvenira te je predvodnik održivog razvoja Like.

„Bez razvoja domaće proizvodnje ne možemo očekivati opstanak i razvoj našeg kraja. Samo s lokalnim proizvođačima koji obogaćuju našu ponudu možemo razvijati naša sela a time i pridonijeti demografskom ali i gospodarskom razvoju cijele destinacije. Lika se posljednjih godina profilira u brendiranu destinaciju zaštićenih područja i gastro-destinaciju i jako vodimo računa o održivom napretku. Svaki turistički razvoj volimo promatrati s oprezom da se ne dogodi stihijski ulazak destinacije u „turističku monokulturu“ te da nam na stolu ne bude uvozna hrana. Također, u razvoju trebaju sudjelovati svi čimbenici, a pod posebnim povećalom treba biti arhitektura jer tu se greške ne mogu brzo ispraviti .”– naglasio je ravnatelj Nacionalnog parka Tomislav Kovačević.

Nacionalni park Plitvička jezera sudjeluje na svim velikim i značajnim svjetskim sajmovima u predsezoni kako bi predstavio svoju ponudu i gdje se mogu vidjeti izvrsne najave za posjet Hrvatskoj i Parku ove godine, a već počinju i ugovaranja za 2024. godinu.

Odličan početak godine u Nacionalnom parku Plitvička jezera kao i najave za sezonu pokazuju da je ovaj nacionalni park neprikosnovena turistička destinacija u Hrvatskoj te da njegova nevjerojatna ljepota i brojne atrakcije stalno privlače posjetitelje iz cijelog svijeta.