Održan 39. Plitvički maraton

Urednik Novosti

39. Plitvički maraton, kao dio ponude sportsko-rekreacijskog turizma ovog kraja, tradicionalno se održao prvi vikend u lipnju. Organizator je Atletski klub Plitvice, a generalni pokrovitelj Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera. Kao generalni pokrovitelj ovog spektakularnog događaja, Nacionalni park Plitvička jezera ne samo što je otvorio svoja vrata prekrasne prirode trkačima iz cijelog svijeta, već se i istaknula važnost očuvanja prirodnih ljepota kroz sportsku aktivnost. Uz podršku Nacionalnog parka Plitvička jezera, utrku su velikodušno podržali i drugi sponzori: Općina Plitvička jezera, TZ Općine Plitvička jezera, TZ Ličko-senjske županije, TZ grada Gospića, 4Endurance, Coca-Cola, Naturalwealth, SelectBox, SmartWater i Powerade, na čemu im od srca zahvaljujemo. Ovaj maraton jedan je od najznačajnijih događaja na godišnjoj razini, koji uvelike doprinosi vidljivosti našeg kraja, posjećenosti prirodnim i kulturnim lokalitetima te, naravno, sportskim događajima.

Ove godine natjecatelji su mogli birati između staze od 5 km, polumaratona (21 km) i maratona (42 km). Plitvički maraton kao najstarija, najzelenija i najljepša hrvatska utrka iz godine u godinu privlači sve veći broj natjecatelja, a ove godine smo iznimno ponosni jer smo ugostili natjecatelje iz čak 47 država svijeta.

U ovoj nevjerojatnoj sportskoj manifestaciji, koja je okupila natjecatelje iz svih krajeva svijeta, svjedočili smo vrhunskim rezultatima, izuzetnoj upornosti i nevjerojatnoj sportskoj borbi. U nastavku donosimo pobjednike 39. Plitvičkog maratona u muškoj i ženskoj kategoriji:

Muškarci:

  1. Ndiwa Chepkirui SAKONG – Kenija – Benedek-Team
  2. Andrej Hladnik – Hrvatska – AK Varaždin
  3. Kristijan Rubnić – Hrvatska – AK Jastreb 99
  4. Renato Dasović – Hrvatska  – URT „Nexe Team“
  5. Ante Živković – Hrvatska – AK Fit

Žene:

  1. Ruth Nundu MBATHA – Kenija – Benedek-Team
  2. Rose JEPCHUMBA – Kenija – Benedek-Team
  3. Marija Vrajić – Hrvatska – AK Maksimir
  4. Maja Urban – Hrvatska – AK Maksimir
  5. Desislava Vasileva – Bugarska – Individualno

Polumaraton „Valentina Valjak“ se trčao u čast preminule pobjednice 35. Plitvičkog maratona. Ovom događaju je prisustvovala i Valentinina obitelj, a minutom šutnje su svi sudionici 39. Plitvičkog maratona odali počast prerano preminuloj Valentini. Pobjednici polumaratona u muškoj i ženskoj kategoriji:

Muškarci:

1. Kennedy Kipkemoi RONO – Kenija – Benedek-Team

2. Ivan Dračar – Hrvatska – HAAK Mladost

3. Dragan Narančić – Hrvatska – Sportski klub Otočac

Žene:

1. Valentine Jebet – Kenija – Benedek-Team

2. Dubravka Mesec – Hrvatska – AK FIT

3. Kimberly Pasalic – Hrvatska

Uz utrku maratona i polumaratona, održala se dječja utrka i utrka na 5km koja je bila prepuna adrenalina i sjajnih rezultata. U nastavku donosimo rezultate utrke na 5km u muškoj i ženskoj kategoriji:

Muškarci:

1. Kennedy Kipkemoi RONO – Kenija – Benedek-Team

2. Ante Živković – Hrvatska – AK Fit

3. Dragan Narančić – Hrvatska – Sportski klub Otočac

Žene:

1. Valentine Jebet – Kenija – Benedek-Team

2. Anda Tomas – Hrvatska – AK SVETICE

3. Helena Gleđa – Hrvatska – AK FIT

Za kraj prekrasnog vikenda na Plitvičkim jezerima, željeli smo svi zajedno ovaj najveći sportski događaj u Lici oplemeniti besplatnim razgledavanjem Nacionalnog parka stoga su svim trkačima uz startne pakete darovane i besplatne ulaznice. Startni paketi uključivali majicu s logotipom utrke, izotonični napitak ili vodu, magnezij u vrećici, troškove organizacije, liječničku pomoć u startu i cilju, nepovratni startni broj, finišersku medalju za sve utrke.

Hvala svima na sudjelovanju i podršci, a posebne čestitke upućujemo našim pobjednicima, koji su svojim izvanrednim performansama zaslužili mjesto na postolju. Ovi sportaši su pokazali da granice ne postoje i da je svaki kilometar prilika za novo postignuće. Njihova hrabrost, izdržljivost i strast prema trčanju inspiracija su za sve nas.