Pjevaj, Leti, Vini se – poput ptice

Urednik Blog

Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day – WMBD) obilježava se 08. svibnja 2021. godine. Cilj kampanje je podizanje svijesti o važnosti očuvanja migratornih vrsta ptica i njihovih staništa, kao i i važnosti međunarodne suradnje za njihovo očuvanje.

Ovogodišnja tema kampanje je ˝Pjevaj, Leti, Vini se – poput ptice˝, a sve je bazirano na temi ptičjeg leta i ptičjeg pjeva, a kako bi se povezali ljudi diljem planeta.

Ptice su skupina životinja koje nalazimo na svim dijelovima planeta i na svim tipovima staništa, u okućnicama i parkovima, gradovima i selima, u šumama i na planinama, uz rijeke i mora,… Na mnogim područjima i mnoge vrste već tisućljećima žive u suživotu s ljudima.

Ptice selice pojedina godišnja doba provode na različitim područjima. U Hrvatskoj je poznato oko 200 vrsta ptica selica, od kojih neke sele samo od sjevera Hrvatske na jug, neke iz grada u grad, a neke odlaze u daleke afričke krajeve. Na svom putu prelaze raznovrsna staništa, prelaze brojne države i kontinente se nailaze na brojne probleme i prepreke. Opasnost im prijeti od klimatskih promjena, nestanka ili promjene u staništima, dosta stradavaju na dalekovodima i vjetroelektranama, ali i od lova i krivolova. Zakoni u državama su različiti i ono što je zabranjeno u jednoj državi u drugoj se možda potiče, tako da je veliki izazov zaštititi migratorne životinjske vrste.


Nacionalni park Plitvička jezera odlučio je obilježiti ovaj dan posjećujući seoska domaćinstva na kojima obitavaju lastavice. Lastavice su ptice selice koje u rano proljeće dolaze u naše krajeve, da bi nas napustile u jesen i otišle na jug. Kod nas se gnijezde, najradije u stajama, u blizini domaćih životinja. Neraskidivo su vezane s tradicionalnim načinom života poljoprivrednika. Ovom akcijom cilj nam je educirati javnost o važnosti očuvanja biološke raznolikosti, te važnosti zaštite migratornih ruta životinja, kao i važnosti očuvanja tradicionalnog načina života.


Ptice selice svojim načinom života povezuju različita staništa diljem Zemlje, različite zemlje i različite kulture. Bez njih, prirodni bi ciklusi bili narušeni, a opstanak čovjeka upitan.

Kao globalni ambasadori, ptice selice ne povezuju samo različita mjesta na Zemlji već povezuju ljude s prirodom i nas međusobno.