Planet vs. Plastika – Dan planeta Zemlje, 22. travnja

Urednik Novosti

Danas slavimo dan našeg planeta Zemlje kojim obilježavamo sve one pozitivne inicijative i projekte za očuvanje prirode i okoliša te održivosti! Međutim, veliki izazovi su i dalje pred nama jer se suočavamo s klimatskim promjenama, gubitkom staništa za brojne biljne i životinjske vrste, izumiranjem vrsta te prekomjernim otpadom među kojem plastika zauzima najviše mjesto. Danom planeta Zemlje ističe se jedan od značajnih ciljeva u borbi s plastikom s kojim se zahtjeva smanjenje proizvodnje svih oblika plastike za 60% do 2040. godine. Da bi se postigao zadani cilj potrebno je također:

  • Podizati svijesti o negativnom učinku plastike na ljude i sva živa bića,
  • Prekinuti proizvodnju sve jednokratne plastike do 2030.,
  • Uspostaviti politike koje bi zaustavile proizvodnju brze mode i ogromnih količina plastike,
  • Investirati u inovativne tehnologije i materijale za plastic-free svijet.

U 2022. godini 175 zemalja i njihovih vlada podržalo je na Skupštini programa Ujedinjenih naroda za okoliš povijesnu rezoluciju nazvanu „Kraj onečišćenja plastikom: Prema međunarodnom obvezujućem instrumentu“ i upravo u 2024. godini očekujemo konačno definiranje obvezujućeg instrumenta.

U našem Nacionalnom parku doprinosimo svjesnosti o očuvanju okoliša od plastike te smo na lokacijama u blizini bistroa, stanica za panoramska vozila i elektro brodova postavili koševe za razdvajanje otpada te uveli biorazgradivu ambalažu za posluživanje u manjim ugostiteljskim objektima. Ipak, ukoliko i bude određenog otpada u okolišu nacionalnog parka, organiziranim akcijama čišćenja sakupljamo otpad.

Potičemo naše posjetitelje da i sami smanje upotrebu plastične ambalaže, imaju na umu razdvajanje otpada te koriste višekratnu ambalažu, a uz što manje plastike uživaju u obilasku Nacionalnog parka Plitvička jezera! Za više informacija posjetite internet stranice https://www.earthday.org/earth-day-2024/