Plitvički kuhari Dario Špehar i Igor Jularić najbolji u ukupnom poretku Hrvatskog kuharskog kupa

Urednik Blog

Slika 1: Plitvički kuhari Dario Špehar i Igor Jularić

Hrvatski kuharski kup jedinstveno je kulinarsko natjecanje tijekom kojeg je 38 različitih kuhara iz 18 različitih ekipa, dokazivalo svoje umijeće u pripremanju predjela, glavnih jela te deserta. Nakon održanih pet kola Hrvatskog kuharskog kupa u pet različitih gradova diljem Hrvatske završen je 13. ciklus ovog natjecanja. Tim je povodom u utorak, 13. studenog u restoranu Štagelj u Koprivnici održana završna svečanost za 2018. godinu, a najboljima u ukupnom poretku dodijelile su se nagrade i kristalne kuhače. Pobjednik ovogodišnjeg Hrvatskog kuharskog kupa je Dario Špehar, šef kuhinje Hotela Plitvice u našem nacionalnom parku, ujedno i debitant u ovome natjecanju kojeg smo zamolili za kratki osvrt na cjelokupno natjecanje.

Hrvatski kuharski kup natjecanje je Hrvatskog kuharskog saveza čiji koncept podrazumijeva pet natjecanja u periodu od kraja turističke sezone pa do početka nove, odnosno, od rujna do svibnja. Natjecatelji – njih 40-ak, sve su redom talentirani kuhari iz svih krajeva Hrvatske koji su puni entuzijazma ušli u ovo natjecanje tako da je sudjelovanje na ovom kupu, osim onog prijateljskog okruženja i atmosfere, odisalo i pozitivnim konkurentskim duhom. 

Upravo zbog toga, čast mi je i zadovoljstvo što sam imao priliku predstavljati JU NP Plitvička jezera i, pod pokroviteljstvom svog poslodavca, osvojiti prvo mjesto Hrvatskog kuharskog kupa 2017./2018. i „kristalnu kuhaču“ donijeti na Plitvička Jezera. Kolega Igor Jularić i ja uložili smo nemale napore tijekom ovog ciklusa natjecanja kako bismo prenijeli svu emociju koju imamo prema ovom pozivu i prezentirali tradicionalnu kuhinju Like sljubljene sa svim što nam moderna gastronomija nudi te smo na taj način nastojali učvrstiti svoju poziciju na gastro sceni, ali i naglasiti kako ne treba olako odbaciti tradicionalne proizvode nego ih iskoristiti kao veliki potencijal i na njima graditi čvrste temelje prepoznatljivosti.

Uloženi napori rezultirali su najvišim zbrojem bodova u ukupnom poretku natjecanja gdje smo konkurenciju ostavili iza sebe i ostvarili svoj cilj. Nastavljamo učiti, raditi i nadati se da je ovo tek početak afirmiranja kulinarske destinacije Lika.“

Javna Ustanova Nacionalni Park Plitvička jezera kao i Podružnica ugostiteljstva i hotelijerstva podržavaju i nastoje poticati djelatnike na dodatno usavršavanje i razvoj te smo na svaki uspjeh naših kolega izrazito ponosni!

 

Slika 2: Ravnatelj Ustanove – Tomislav Kovačević, Dario Špehar, Predstojnica Podružnice ugostiteljstva i hotelijerstva – Dragana Franjković, Igor Jularić