Plitvički maraton – maraton za odmor duha i tijela

Urednik Blog

Ovo nije još jedna priča o Plitvičkim jezerima, ovo je jedna od rijetko ispričanih priča o toj predivnoj prirodnoj ljepoti koju dugi niz godina privlači veliki broj posjetitelja, a jednom godišnje u većem broju ih posjete i oni kojima je trčanje velika strast.

POVIJEST MARATONA

Kako je sve počelo i od kud ideja za maratonom na području gdje vas okružuje zelenilo i beskonačno mnogo slapova? Na području Parka, sve je više bilo interesa za sportske aktivnosti i sve se više ulagalo u sport. Novosagrađena sportska dvorana, vanjski sportski tereni, staze za šetnju i trčanje uz jezera i slapove, veslanje po jezeru, biciklističke ture po Parku, zimi skijanje i škola skijanja…sve to inspiriralo je prof. Ivana Teklića na novi radni izazov. Jedan od njegovih prioriteta je bio približiti staze uz jezera i slapove svim ljubiteljima trčanja. Prvi Plitvički maraton se održao u listopadu 1981. godine, a sudjelovalo je 165 natjecatelja. Kako se vijest brzo proširila, tako je i svake godine sudjelovalo sve više natjecatelja iz raznih zemalja. Ljepota ovog najstarijeg i najzelenijeg maratona u Hrvatskoj prepoznata je ne samo u susjednim zemljama nego i drugim zemljama svijeta. Staza koja prolazi pored većine jezera i slapova, predjelima bogatim šumom dodatno potiče trkače za postizanje boljih rezultata. Jedna od zanimljivosti je da je 1984. i 1985. godine bilo organizirano natjecanje u skijaškom trčanju. 1984. godine skijaško trčanje se odvijalo na Ulazu 2, dok su 1985. godine natjecatelji mogli uživati u skijaškom trčanju uz zaleđena jezera i slapove.

STAZE

Za sve ljubitelje maratona, a i ostalih utrka, sigurno je okruženje u kojem trče bitno. Kada smo okruženi prirodom, svaki korak je lakši i dok sve više „zaranjamo“ u zelenilo koje nas okružuje, napore sve manje primjećujemo jer nas ispunjava ljepota prirode. Trkači koji dolaze iz gradske džungle u zelenu oazu, na svjež, čisti zrak , trče s širokim osmjehom na licu, a to sigurno nigdje nećete vidjeti. Plitvički maraton je jedna od najpopularnija utrka u Hrvatskoj i pruža vam iznimnu priliku da trčite neposredno iznad Velikog slapa, uz jezera i Crnu i Bijelu rijeku.

Utrke su raspoređene na maraton, polumaraton i utrku od 5 kilometara.

Utrka od dužine 5 kilometra starta ispred Sportsko rekreacijskog centra Mukinje. Natjecatelji trče prema Nacionalnom Parku do pomoćnog ulaza Flora. Od tud se pruža pogled na Gornja jezera, na najveći slap gornjih jezera – Veliki prštavac. Ujedno je tu i okret te se istim putem trkači vraćaju na cilj. Staza je obiteljskog tipa, za šetnju u hladu bukove šume cijelim putem, bez velikih uspona, ili pak prava poslastica za brze trkače.

Utrka od 21 kilometar ili polumaraton također starta ispred Sportsko rekreacijskog centra Mukinje te izbija na glavnu cestu. Nakon 1,5 kilometra se dolazi do spomenika Josipu Joviću, te se trči u smjeru Koranskog mosta koji je ujedno i najniža točka nadmorske visine staze polumaratona. Sa Koranskog mosta pruža se predivan pogled na rijeku Koranu u podnožju. Potom se staza penje prema selu Poljanak i nakon Poljanka se ide u smjeru Sela Plitvice. Na 26tom kilometru ulazi se u sami Nacionalni Park Plitvička jezera, na Kozjačke mostove, gdje se dolazi do stanice vlaka, te nastavlja kroz Park natrag na Mukinje. Na polumaratonu osvježenje možete pronaći na četiri okrijepne stanice.

Od 2021. godine, Plitvički polumaraton nosi naziv Valentina Valjak po uzoru na prerano preminulu pobjednicu Plitvičkog polumaratona 2020. godine. 

Utrka od 42 kilometra ili maraton također starta ispred Sportsko rekreacijskog centra Mukinje te se trkači kreću u istom trasom kao i polumaratonci. U ovoj utrci trkači ne idu prema Kozjačkim mostovima već svoj put nastavljaju prema najvišem vrhu, na Prošćanskom jezeru, te se kreću u smjeru Ljeskovca gdje je okret na 32. kilometru i nakon toga se dolazi do Gornjih jezera i vraća natrag na Mukinje. Staza je specifična po dva velika uspona ali zato pruža predivan pogled na jezera i šumu. Gotovo polovina staze je uz sama jezera, te su na njoj i dva izvora pitke vode. Također prolazi uz samu Čorkovu uvalu koja je najstarija parašuma u ovom dijelu Europe. Na maratonu vas čeka sedam okrepnih stanica.

PLITVIČKI MARATON 2023. GODINE

Plitvički maraton, kao dio ponude sportsko-rekreacijskog turizma ovog kraja, tradicionalno se održava prvi vikend u lipnju. Jedna od najstarijih i najzelenijih hrvatskih utrka svake godine privlači sve više natjecatelja te će i ove godine dovesti natjecatelje iz više od 25 zemalja. 38. Plitvički maraton održat će se od 02. do 04. lipnja, a ove godine natjecatelji mogu birati između staze od 5 km, polumaratona (21 km) i maratona (42km). Zanimljivost je da je ove godine Plitvički maraton dio kalendara natjecanja 1. Hrvatske cestovne lige koja se održava u suradnji s Hrvatskim Atletskim savezom. Broj natjecatelja je ograničen na 1.000 osoba i to 350 na polumaratonu koji se trči u čast Valentine Valjak (preminule pobjednice 35. Plitvičkog polumaratona), 350 na maratonu i 300 na utrci od 5 km. Svaki natjecatelj u svom startnom paketu dobije i ulaznicu za Nacionalni park. Start utrke je u 09:00 sati, 03.06.2023. godine na Mukinjama, ispred ŠRC Mukinje – Sportska dvorana.

Trčanje kroz najveći i najstariji Nacionalni park je poseban doživljaj duha i tijela gdje se postigne savršena harmonija. Prijavite se već danas!

BENEFITI TRČANJA

Što za Vas znači trčanje? Kakvi Vas osjećaji preplave kad netko spomene trčanje i da obožava trčati? Zamišljate li sebe kao slobodnu osobu, bez obaveza, na svježem zraku, zamišljate li kako otpuštate sav stres i sve negativne emocije? Jer upravo to i je trčanje! Trčanje je mnogima draga fizička aktivnost kojoj daju prednost pred svim drugim aktivnostima. Ovo je veoma jednostavno te se samo morate odlučiti i krenuti. Trčanje ima niz blagodati za ljudski organizam jer smanjuje rizik od pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka, srčanog udara i niza drugih bolesti. Studije su pokazale da trčanje uvelike poboljšava mentalno i emocionalno zdravlje i pomaže u postizanju dugovječnosti. Neke od studija provedenih na osobama koje su trčale su potvrdile da se one nakon samo 30 minuta trčanja osjećaju bolje, te trčanje djeluje pozitivno na ljude koji boluju od depresije i srodnih poremećaja. Zanimljivo je da trčanje na otvorenom, dok se uživa u prizorima predivne prirode povećava samopouzdanje. Ovo je samo dodatni razlog za doći na Plitvički maraton, zamislite samo sve prizore koji  će se otkrivati pred Vama… Trčanje, kao fizička aktivnost doprinosi našem cjelokupnom boljem fizičkom izgledu, svježijem izgledu kože te poboljšanju držanja. Redovno trčanje doprinosi zdravlju srca i povećanju gustoće kostiju te poboljšava izdržljivost zbog čega se treninzi čine sve ugodnijima.  Trčanje je aerobna aktivnost koja će vam ubrzati cirkulaciju, metabolizam i potrošnju masti.

SMJEŠTAJ U HOTELU U NEPOSREDNOJ BLIZINI

Napunite svoje baterije u zelenom srcu Plitvičkih jezera i spremno krenite na start Plitvičkog maratona. Svi koji vole biti smješteni odmah u blizini maratonskih staza, mogu pronaći svoju oazu mira u hotelu Jezero. Hotel Jezero začahuren je u smirujućoj atmosferi i udaljen tek tristotinjak metara od smaragdnog zelenila Kozjaka. Nakon istrčanog maratona svatko bi se trebao opustiti, a pogled u prirodu pravi je lijek za opuštanje, nemir i stresove. (Ukoliko niste ljubitelj trčanja, opustite se u našem hotelu i bodrite svoje najdraže odmah uz staze.) Uz bogate gastronomske delicije, pronađite i welness kutak i pružite svojem tijelu istinski odmor nakon napornog trčanja. Plitvički maraton zasigurno je jedan od najatraktivnijih maratona na svijetu, jer uz staze koje prolaze prekrasnom svježom šumom, također na nekim dijelovima imate i pogled na nestvarna jezera koji oduzimaju dah. 

AK PLITVICE

Atletski klub Plitvice osnovan je 2017.g, na inicijativu lokalnih sportskih entuzijasta koji su se bavili raznim sportovima. Ideja je bila da se stvori jedan novi sportski klub na području koje je bogato prirodnim ljepotama i čijem sportskom djelovanju bi se priključilo lokalno stanovništvo, radi podizanja svijesti o zdravom načinu života. 2020. godine., Atletski klub Plitvice dobiva koncesiju za organizaciju 35. Plitvičkog maratona, najstarijeg maratona u Hrvatskoj. Nakon uspješno odrađene prve godine, Atletski klub Plitvice postaje organizator i svake iduće godine.

Promocija atletike kao jedne od najstarijih sportskih disciplina, rad sa djecom kao temelj budućnosti u vidu aktivnog bavljenja sportom i stvaranje lijepog okruženja u lokalnoj zajednici njihov je krajnji cilj. Danas klub broji pedesetak članova.

Ovo je najstariji maraton u Hrvatskoj i zbog sve veće popularnosti trčanja, utrka je na svjetskoj razini trčanja na kojoj zaslužuje i biti. Stoga, spakirajte svoje tenisice i dođite trčati najzeleniji maraton u Hrvatskoj.