Posjeta učenika srednjih škola iz projekta Erasmus+

Urednik Blog, Novosti, Novosti stručne službe

U četvrtak, 14. ožujka posjetila nas je grupa od 24 učenika te njihovih nastavnika i studenti koji sudjeluju u programu Erasmus+ na projektu „Empowering Digital Literacy for Tomorrow“. Projekt okuplja učenike srednjih škola i studente iz Njemačke (koordinator projekta), Litve, Turske te Hrvatske.

Učenici su uz mnogobrojne aktivnosti koje su imali od svog dolaska u Ličko-senjsku županiju i Gospić, ujedno na kartu svojih aktivnosti stavili i posjetu Nacionalnom parku Plitvička jezera u organizaciji mr.sc. Edite Klobučar, nastavnice u Gimnaziji Gospić, a na čemu im zahvaljujemo od srca.

U Znanstveno-stručnom centru dr. Ivo Pevalek djelatnici Službe zaštite održali su dvije prezentacije na engleskom jeziku, prvu kao uvodnu prezentaciju o općim prirodnim i kulturnim vrijednostima Nacionalnog parka te drugu, s naglaskom na upotrebu raznih tehnologija u praćenjima stanja i istraživanjima u Nacionalnom parku uz korištenje GIS alata, tehnologija za praćenje velikih zvijeri i ostalim alatima koje koristimo u zaštiti prirode i upravljanju posjećivanjem.

Obilazak Nacionalnog parka i dijela posjetiteljskog sustava ipak su ostavili najviše dojma na sudionike; prozirnost tirkiznih jezera, aktivni slapovi s mnoštvom vode te vožnja elektrobrodom omogućili su učenicima doživljaj prirodnih vrijednosti kakve možda ne susreću u svojim zemljama. Naravno, učenici iz Hrvatske bili su i nekoliko puta na Plitvičkim jezerima, dok je nekolicina njih iz drugih zemalja izrazila želju ponovno posjetiti Nacionalni park u nekom drugom godišnjem dobu.