Memorandum o razumijevanju i suradnji

Urednik Blog, Novosti, Novosti stručne službe

Dana 20.12.2023. potpisan je Memorandum o razumijevanju i suradnji između Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera i korejskog zaštićenog područja pod zaštitom UNESCO-a Jeju Volcanic Island and Lava Tubes” u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Izvor: MINGOR

Memorandum o razumijevanju i suradnji uz prisustvo Igora Kreitmeyera, ravnatelja Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, potpisao je Tomislav Kovačević, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera i Hee-Chan KIM, direktor Jeju Volcanic Island and Lava Tubes.

Suradnja uključuje razmjenu znanja i iskustava o očuvanju ovih svjetski poznatih i fascinantnih prirodnih područja, upravljanju posjetiteljima, održivom turizmu, prilagodbi na klimatske promjene te međusobnoj promociji parkova.

„Sve veći broj turista koji posjećuje našu zemlju u relativno kratkom vremenskom periodu, ostavlja i velik ekološki otisak, a naša infrastruktura teško podnosi taj pritisak. Zato ulažemo napore u modernizaciju infrastrukture za posjetitelje koja mora biti otporna na klimatske ekstreme. Izrađujemo planove upravljanja s prioritetima obnove prirode jer nam je ona saveznik u borbi protiv klimatskih promjena. Zaštićena područja čine okosnicu očuvanja prirode. I zato svaka aktivnost, koja doprinosi učinkovitom upravljanju, predstavlja važan korak naprijed. Razmjena znanja i prenošenje iskustava, partnera i prijatelja, koji upravljaju područjima svjetske baštine ima neprocjenjiv značaj“, u svom pozdravnom govoru istaknuo je ravnatelj Kreitmeyer.

Ministar savjetnik Joongkeun Oh iz Veleposlanstva Republike Koreje u Republici Hrvatskoj pozvao je hrvatsku stranu na uzvratni posjet i prezentaciju Nacionalnog parka Plitvička jezera u Koreji.

Nakon potpisivanja Memoranduma, delegacije su posjetile Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu povodom izložbe “Svjetske prirodne baštine Jeju”, koja je otvorena do 23.12.