Primjer dobre prakse – Nacionalni park Plitvička jezera

Urednik Blog

Svakoga dana raste svijest o važnosti prirode i potrebi njene zaštite. U skladu s time na Cipru su odlučili ustanoviti svoj prvi Nacionalni park koji će se nalaziti na poluotoku Akamas. Iako je ideja već desetljećima stara, do njene realizacije još nije došlo. Stoga je napravljena trodnevna radionica na koju su pozvani predstavnici domaćeg stanovništva, nadležnih institucija i inozemnih stručnjaka. Kao primjer dobre prakse, na radionici je sudjelovao stručni voditelj Nacionalnog parka Plitvička jezera dr. sc. Kazimir Miculinić. Tamo je predstavio upravljačku strukturu zaštite prirode u RH, način upravljanja Parkom te aktivnosti vezane uz zaštitu prirode.

Područje koje se planira proglasiti Parkom čine šume, obale s izuzetno važnim plažama za razmnožavanje kornjača i NATURA 2000 staništa. Svih 10 inozemnih stručnjaka koji su pozvani na radionicu kako bi prenijeli svoja iskustva, naglasili su da zaštita prirode nosi sve više pozitivnih financijskih učinaka zbog velike promjene u turizmu. Turisti sve više žele provoditi odmor u ‘što izvornijem prirodnom okruženju, pa su zaštićena područja postala omiljene destinacije. To sa sobom nosi pojačani pritisak na prirodu a s time i potrebu učinkovitije zaštite.

Nadamo se da će poluotok Akamas uskoro postati nacionalni park visokih standarda zaštite prirode unutar kojeg će se razvijati održivi turizam.