Puštanje vidre na Plitvičkim jezerima

Urednik Blog, Novosti stručne službe

Oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba i Nacionalni park Plitvička jezera zajedno obilježavaju značajan trenutak u očuvanju prirode. U srijedu, 24. svibnja 2023. godine, privremeni stanovnik Oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba, vratio se kući u Nacionalni park Plitvička jezera.

Oporavilišta za divlje životinje igraju ključnu ulogu u pružanju uvjeta za privremeni prihvat ozlijeđenih strogo zaštićenih životinja pronađenih u prirodi i upravo je ta zadaća ispunjena povratkom vidri u njihovo prirodno stanište.

U Oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba, iz Nacionalnog parka Plitvička jezera, 25. kolovoza 2022. godine, došle su dvije vidre (Lutra lutra), mužjak i ženka. U trenutku kad su vidre pronađene bile su bez majke i stare svega 60 dana. Njihova starost može se odrediti prema zubićima, kažu stručnjaci. “U toj dobi male vidre su ovisne o majci i njezinom mlijeku te je prije bilo kakve intervencije bilo potrebno utvrditi hoće li se njihova majka vratiti. Kada je ustanovljeno da majke nema, mladunci su premješteni u Oporavilište.” – izjavio je Stručni voditelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, gospodin Kazimir Miculinić.

Tijekom prvih desetak dana vidrice su hranjene ručno dohranom, a kasnije im se davala pasirana riba i školjke, kako bi se privikle na njihov okus. Ubrzo po dolasku mlade su vidre prebačene u vanjsku nastambu gdje su se privikavale na uvjete koji ih čekaju izvan oporavilišta. Kako se ne bi navikavale na ljudsku blizinu, vanjska nastamba nije bila dostupna ljudima, izuzev osoblju koje se brinulo za ove životinje.

„Danas smo na Plitvičkim jezerima namjeravali pustiti dvije vidre. Međutim, dok je mladi mužjak u prirodu otišao spremno i pokazao se vrlo okretnim, kod druge jedinke je uočen otok prednje lijeve šape te smo odlučili vratiti ju u ruke naših veterinara. Želimo da svaka životinja koja se vraća u prirodu bude u najboljoj mogućoj kondiciji kako bi bila spremna za život u svom prirodnom staništu. Pri povratku u Oporavilište utvrdit ćemo stanje i vjerujemo kako će uskoro i ova jedinka otplivati u svoj novi život u divljini, a mi ćemo ju ispratiti zadovoljni odrađenim poslom, kao što smo danas to učinili s njezinim bratom.“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba. Djelatnost oporavilišta za divlje životinje pod nadležnosti je Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te se prihvat, oporavak i puštanje životinja u prirodu odvija pod njihovim nadzorom. „Današnje akcije ne bi bilo bez suradnje s Ministarstvom i stručnih osoba, posebice predanog rada veterinara Zoološkog vrta Grada Zagreba, dr. med. vet. Jadranka Borasa, ali i drugih kolega.“, dodao je Damir Skok.


Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba jedna je od 11 institucija u Republici Hrvatskoj ovlaštenih da provodi poslove oporavilišta za divlje životinje – sisavce, ptice, gmazove i vodozemce. U okviru poslova oporavilišta, Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba skrbi za jedinke strogo zaštićenih divljih životinja koje su pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene ili otrovane, a sa ciljem liječenja, oporavka i sigurnog povratka u prirodu ili u svrhu repopulacije ili reintrodukcije.

Puštanje vidri u divljinu predstavlja veliki uspjeh u našim naporima za očuvanjem ove ugrožene vrste i važno je napomenuti da je ovo bilo i prvo vraćanje vidri u prirodu u Hrvatskoj. Vidre su izrazito osjetljive životinje koje igraju ključnu ulogu u vodenim ekosustavima. Njihov povratak u prirodu znači ne samo obnovu njihovog prirodnog okruženja, već i održavanje ravnoteže i bioraznolikosti u Nacionalnom parku.

Ovaj trenutak ne bi bio moguć bez suradnje između Nacionalnog parka Plitvička jezera i Oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba. Partnerstvo i zajednički angažman u zaštiti divljih životinja ključni su za postizanje pozitivnih rezultata u očuvanju naše prirode.

Nadamo se da će ova priča o uspješnom oporavku i povratku vidri u divljinu služiti kao inspiracija za sve nas da se još više angažiramo u zaštiti i očuvanju naših prirodnih resursa. Nacionalni park Plitvička jezera ostaje posvećen zaštiti i održavanju biološke raznolikosti te će nastaviti surađivati s organizacijama i stručnjacima u svrhu zaštite i oporavka ugroženih vrsta.

Hvala svima koji su sudjelovali u ovom važnom projektu. Neka nam puštanje vidri u divljinu bude podsjetnik na snagu suradnje i zajedničkog napora u očuvanju naše predivne prirode.