Radionica restauracije spilja

Urednik Novosti, Novosti stručne službe

U suradnji s Geografskim odsjekom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu 24. travnja 2023. godine organizirali smo prvu radionicu restauracije spilja u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Na radionici su sudjelovali studenti preddiplomskih i diplomskih studija geografije te djelatnici Službi zaštite NP Plitvička jezera i JU Baraćeve špilje dok su za stručni dio vođenja radionice bili zaduženi profesori i asistenti Geografskog odsjeka PMF-a. Radionicu smo započeli uvodnim predavanjem u okviru kojeg smo saznali nešto više o restauraciji speleoloških objekata, koja obuhvaća niz aktivnosti s ciljem uklanjanja ili ublažavanja negativnih utjecaja na spilje i jame (čišćenje otpada i natpisa, popravljanje oštećenja), s naglaskom na ciljeve i svrhu naše praktične radionice. Ciljane, konkretne aktivnosti restauracije provodile su se u spilji Golubnjači, a radilo se o uklanjanju natpisa (grafita) i sitnog otpada iz same spilje.

Spilja Golubnjača, geomorfološki spomenik prirode i Natura 2000 ciljni stanišni tip Spilje i jame zatvorene za javnost, nalazi se u zoni stroge zaštite Parka i nije otvoren za posjećivanje. Do prije 30-ak godina spilja je bila dio posjetiteljskog sustava i u prošlosti je uređena za turističko korištenje pa su  ciljevi radionice bili očistiti tragove koji su zaostali iz tog vremena. Stoga je provedeno uklanjanje natpisa ispisanih uljanom bojom i prikupljanje sitnog otpada koji je nastao tijekom demontaže električnih instalacija. U čišćenju su korištene metode ručnog čišćenja (ručnim četkama, odvijačima, ljepljivim trakama, spužvama i vodom) i čišćenja rotacijskom četkom, a posebna je pažnja posvećena zaštiti spilje, siga i spiljske faune. Na radionici je uklonjeno 10-ak natpisa uljanom bojom te nekoliko kilograma različitog sitnog metalnog, plastičnog i staklenog otpada.

Radionicu smo iskoristili i u znanstveno-istraživačke svrhe, naime spilja je prije dvije godine opremljena mjernim instrumentima za potrebe projekta “Mikroklimatska istraživanja speleoloških objekata NP Plitvička jezera” na kojima su se ovoga puta zabilježili i eventualni poremećaji izazvani našim boravkom u spilji. Dobiveni rezultati iskoristit će se za proučavanje utjecaja ljudi na speleološke objekte te vremena potrebnog da se mikroklima vrati u prirodno stanje što u konačnici može pomoći javnim ustanovama u kvalitetnom upravljanju nosivim kapacitetom turističkih speleoloških objekata.