„Sačuvajmo stari običaj branja šljiva i pečenja pekmeza“

Urednik Blog

Poznato je kako je Lika, osim krumpira i sira škripavca, domovina šljive i ličke šljivovice. Tragom toga, 20. rujna 2018. u Ličkoj kući u Nacionalnom parku Plitvička jezera održano je pečenje pekmeza od šljive te degustacija domaćih štrudli punjenih nadjevom od šljiva, knedli punjenih domaćim šljivama, palačinki s pekmezom od šljiva, buhtli, pita sa šljivama te ličke šljivovice sa zaštićenim znakom regionalne kvalitete Lika Quality.

Branje i pečenje pekmeza odradili su voditelji službi i podružnica Javne Ustanove Nacionalni park Plitvička jezera zajedno s Ravnateljem Ustanove – gospodinom Kovačevićem, a inicijativa je nastala iz želje za očuvanjem starih običaj branja šljiva i pečenja pekmeza te planiranja njihove prezentacije svim posjetiteljima Nacionalnog parka Plitvička jezera.
Prateći trendove u gastronomiji, našim gostima namjeravamo ponuditi što više lokalnih namirnica. Već smo uključili niz proizvoda s oznakom Lika Quality a za neke restorane sami proizvodimo basu, kiselinu i kobasice. Domaći pekmez od šljiva, koji će se posluživati na doručcima, dodatak je ovoj ponudi kojom namjeravamo prezentirati dio gastronomskog bogatstva Lika destinacije – izjavio je ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Šljiva Bistrica mnogi nazivaju kraljicom šljiva i nacionalnim ponosom hrvatskih voćara zbog velikog udjela voćnog sladora. Njeni plodovi imaju višestruku primjenu: koriste se za konzumaciju, pripremu pekmeza i džemova, kao i za pečenje rakije. Nazivaju je i kraljica rakije jer nijedna šljiva ne daje buke kao šljiva Bistrica. Predstavljene rakije su rakije šljivovice dvaju lokalnih proizvođača: „Stilanova rakija“ obitelji Vlainić i „Medical“ obitelji Eror. Oba proizvođača ponosni su nositelji znaka Lika Quality za ove rakije. Konzumiranjem ovih proizvoda hranite se zdravo i pomažete lokalnim proizvođačima u plasmanu njihovih proizvoda, što je u skladu s održivim razvojem Lika destinacije.

Javna ustanova „Nacionalni park Plitvička jezera“