S uspjehom završeno prvo izdanje Plitvice Film Festivala

Urednik Blog

Prvo izdanje Plitvice Film Festivala nakon četiri dana bogatog filmskog i glazbenog programa završilo je jučer, u nedjelju, u kampu Korana, u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Posljednji dan Plitvice Film Festivala obilježila je slavljenička atmosfera, projekcijom dvanaest izabranih filmskih naslova prijavljenih na natječaj za djecu i mlade Snimi film o prirodi, nakon čega su se mladim filmašicama i filmašima dodijelile diplome i nagrade.

Diplome i nagrade je u ime NP Plitvička jezera uručio stručni voditelj Parka, Kazimir Miculinić uz pomoć voditelja ceremonije Nine Kovačića. Nagradu za najbolje film je osvojila Sara Marin s filmom Nature, učenica Srednje škole Pakrac, a drugo mjesto je osvojio film Moderna kuharica Droje Cug i Dee Vitas koje su branile boje Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Nakon ceremonije dodjele nagrade mladi filmaši su se zaputili u obilazak Plitvica. Festival je zatvoren izvrsnim solo nastupom glazbenika J.R. Augusta.

Mladi filmaši koji su sudjelovali u natječaju “Snimi film o prirodi”

Podsjetimo, festival se odvijao od četvrtka,19. do nedjelje 22. rujna, s 20 mahom dokumentarnih filmova na programu koji su u fokusu imali prirodu i njeno očuvanje. U prekrasnom okruženju Plitvičkih jezera prikazali su se filmovi redatelja dobitnika ili nominiranih za nagradu Oscar, poput Wima Wendersa, Louiea Psihoyosa, Luca Jaqueta ili Frédérica Backa, održale se svjetske i hrvatske premijere, a festival su posjetili značajni i zanimljivi filmski gosti. Uz podršku HBO Adria na Plitvice Film Festivalu održala se hrvatska festivalska premijera filma Led u plamenu, u režiji Leile Conners i produkciji Leonarda DiCaprija u kojem se pojavljuje hrvatski znanstvenik Staša Puškarić. Publiku je oduševila i hrvatska premijera makedonskog filma Medena zemlja autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu, gdje je osvojio čak tri nagrade.

Na samom otvorenju festivala predstavljen je novi BBC-jev serijal Green Planet, koji se s pionirom dokumentaraca o prirodi, Sir Davidom Attenboroughom tih dana snimao na Plitvičkim jezerima. Projekt je predstavio predstaviti Peter Basset, redatelj i autor, a Sir David Attenborough obratio se prisutnima putem video poruke u kojoj je pozdravio rad festivala, zahvalio se na toploj dobrodošlici te između ostalog rekao:

“Svi znamo za probleme u kojima se našao prirodni svijet, i to zahtjeva od sviju nas da napravimo sve što možemo da pomognemo prirodi riješiti se problema koje smo joj mi nametnuli.”

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević, Sir David Attenborough i pomoćnik Ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer

Povodom svog dolaska u Nacionalni park Plitvička jezera, Sir David Attenborough susreo se s Upravom Nacionalnog parka Plitvička jezera s kojima je razgovarao o motivima svog dolaska u Hrvatsku i na Plitvička jezera gdje je imao priliku čuti malo više o svima parkovima Hrvatske, specifičnosti krškog reljefa i sedrenim barijerama koje su i razlog upisivanja Plitvičkih jezera na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Nacionalni park Plitvička jezera pokrenuo je festival povodom proslave dvije velike i značajne obljetnice: 70 godina od proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine uz nadu da će se festivalom potaći ekološku svijest i akcije te tako doprinijeti tomu da i Plitvička jezera u svoj svojoj ljepoti proslave još mnoge ‘okrugle’ godišnjice poput ove.