Savjeti za posjet s djecom

Urednik Blog, Novosti

Nacionalni park Plitvička jezera sa svojim jezerima, slapovima i šumama zanimljiva je destinacija za istraživanje za sve uzraste, ne samo za iskusne planinare, već i za obitelji s djecom. Da bismo im olakšali posjetu i uživanje u svakom trenutku, u ovom članku nudimo savjete za lakše i ugodnije snalaženje po Parku. Nakon čitanja vjerujemo da ćete se lakše uputiti u avanturu za stjecanjem novih uspomena u Nacionalnom parku.

WIFI NIJE DOSTUPAN SVUDA

Dvadeset i prvo stoljeće svakako je stoljeće u kojem svjedočimo brzom razvitku tehnologije, novim oblicima komuniciranja, bržem procesiranju i prikupljanju informacija. Djeca u današnjem svijetu ne mogu zamisliti život bez pametnih telefona, tableta, a prekid internetske veze dovodi ih do napetog raspoloženja i frustriranosti. Nacionalni Park Plitvička jezera ima nekoliko mjesta za spojiti se na wifi, a to su uslužni objekti unutar Parka i Ulazi. Dok šetate stazama očaravajućeg parka, sigurni smo da vama i vašoj djeci Internet neće pasti na pamet. Hodanje pokraj smaragdnih jezera od par sati činiti će vam se jako kratko, pogledi će sezati do u nedogled a vaša djeca će se spojiti sa prirodom. Umjesto vremena provedenog na internetu, djeca će zapamtiti taj dan te sa sobom na pametnom telefonu ponijeti samo foto uspomene.

PODIZANJE SVIJESTI DJECE O OČUVANJU OKOLIŠA

Ima li što ljepše od šetnje prekrasnom prirodom s vašom djecom? Zaputite se u Nacionalni park Plitvička jezera i osjetite istinsku ljepotu vode i osluškujte bilo šume. Nakon što djeca steknu naviku odlaska u prirodu, postoji velika mogućnost da će je zadržati tijekom cijelog života, a planiranje izleta također povezuje i cijelu obitelj. Šetnjom u prirodi djeca se susreću sa upoznavanjem biljaka i životinja, a bližim doticajem razvijaju i ljubav prema njima koja je temelj za podizanje svijesti o značajnosti brige i potrebi očuvanja okoliša. Upravo ovdje možete educirati svoju djecu o zaštiti prirode. Unutar Nacionalnog parka koševi za smeće nalaze se samo na Ulazima i uz turističke sadržaje. Na taj način osiguravamo što prirodnije okruženje za životinje koje prolaze noću uz jezera. Poučite svoju djecu da čuvaju otpatke do idućeg koša za smeće jer tako čuvaju zajedno s nama ovaj predivan dom za brojne životinjske vrste.

Amazing touristic wooden pathway in the colorful deep forest with clean lakes and spectacular waterfalls, Plitvice National Park, Croatia, Europe

ZAPOČNITE SVOJ DAN RANO

Prirodna ljepota Nacionalnog parka Plitvička jezera oduševiti će svakog posjetitelja – smaragdna i tirkizna jezera, žuborenje vode, huk slapova, a sve uz upijanje prizora i zvukova iz šumskog okruženja. Rezervacija smještaja najvažniji je dio planiranja odmora te može ostaviti znatan utjecaj na vaše iskustvo. Ukoliko ste u potrazi za hotelima, naš hotel Plitvice i hotel Jezero idealna su mjesta za vas i vašu djecu. Hoteli nude povezane sobe i apartmane, sezonske paket aranžmane sa uključenim ulaznicama u Park te ostale brojne usluge. Pored toga, ugodna atmosfera, uslužno osoblje i posvećenost detaljima pospješit će da se osjećate ugodno i opušteno, baš kao kod kuće. Začahureni u zelenoj oazi, tek nekoliko stotinjaka metara od jezera Kozjak i Ulaza 2, savršena su prilika za započeti svoj dan ranije. Ukoliko želite uzeti predah od šetanja, pauzu za ručak ili jednostavno se odmoriti, kao gost našeg hotela imate mogućnost vratiti se u svoj hotel te opet nastaviti obilazak nakon predaha.

PREPORUKA JE NE IĆI S KOLICIMA U PARK

Mnogi roditelji prilikom šetnje s djecom obično odaberu kolica s kojima je jednostavnije obilaziti parkove i ostale zanimljive lokacije. Kolica su možda idealna jer pružaju sigurnost i praktična su ukoliko djeca ne mogu dugo šetati ili u slučaju da uopće ne hodaju. No, ako se uputite u šetnju Nacionalnim parkom Plitvička jezera s kolicima, budite spremni na neravan teren, podlogu od pijeska, drvene stazice i mnoštvo stepenica. U tom slučaju sigurno nećete moći u potpunosti uživati u ljepotama prirode, nego će vaša pažnja biti najviše usmjerena na pod tj. podlogu kojom hodate. To vam može stvoriti dodatnu nervozu, a djeca i vi sigurno nećete obilazak shvatiti kao odmor. Kako biste sigurnije i opuštenije šetali, mi vam savjetujemo da se odlučite na nosiljku za djecu poznatu i pod nazivom „klokanica“. Dijete će biti pod nadzorom a vi ćete sigurno više uživati u prekrasnim prizorima prirode.

Photo: Željko Mihić

PIKNIK NA KOZJAČKOJ DRAGI

Prostrana livada s prekrasnim pogledom na jezero Kozjak, a s druge strane obavijena šumom, idealno je mjesto na kojem se možete odmoriti i pojesti nešto iz ponude restorana Parka ili jednostavno napraviti vlastiti piknik. Svoj odmor možete provesti na terasi bistroa ili na livadi na kojoj se nalaze drveni stolovi i klupe. Mališane možete dodatno razveseliti muffinima i sladoledom ili nešto iz bogate ponude u suvenirnici. Dok uživate s obitelji u blagodatima prirode, cvrkutu ptica i šumu slapova koji dopiru s Gornjih jezera, možete vidjeti i elektrobrodove kako pristaju i plove na drugu stranu jezera Kozjak.  Nakon ovakve okrijepe sigurni smo da ćete lakše i vi i djeca nastaviti svoj obilazak Nacionalnog parka Plitvička jezera.

PLANIRANJE

Na putovanjima, naše vrijeme je ograničeno, a pogotovo u slučaju kad sa sobom imamo djecu kojoj se moramo dodatno posvetiti. Često se događa da na putovanjima izgubimo dragocjeno vrijeme, samo zato što se na licu mjesta raspitujemo i istražujemo. Kod planiranja putovanja savjetujemo da uključite i djecu, kako bi i oni iz samog planiranja izvukli maksimum i zainteresirali se za putovanje te stvorili sebi i svojoj obitelji veći užitak. Za potpuni doživljaj djeci možete kupiti manju dječju kartu parka u suvenirnicama.  Naša web stranica obiluje informacijama o Parku i programima posjeti gdje možete istražiti koliko koji program traje i koliko je potrebno šetati. Tu vam savjetujemo da uzmete u obzir koliko dijete može hodati pošto je najkraći program 3,5 km. Uz sve to možete ulaznicu kupiti online i tako osigurati što bezbrižniji obilazak. Vremenski uvjeti su bitan čimbenik kojeg valja istražiti, za maksimalan užitak potrebno je prikladno se odjenuti i imati odgovarajuću obuću. Upravo iz tih razloga, praćenje vremenske prognoza može biti vrijedan saveznik u planiranju posjete Parka.

SANJKANJE

Nacionalni park Plitvička jezera 80-ih godina, osim posjete samim jezerima, u zimsku ponudu uvrstio je i skijanje i sanjkanje. Od tada se ta ponuda razvija te sada možete iznajmiti opremu za skijanje, boardanje te opremu za sanjkanje za djecu i one koji se tako osjećaju. Skijalište Mukinje se nalazi u selu Mukinje, u blizini Ulaza 2 u Park, a kraj samog skijališta je i bistro Vučnica gdje se možete okrijepiti nakon uživanja na snijegu. Te aktivnosti su ovisne u potpunosti o vremenskim uvjetima, tj. snijegu i njegovoj količini. Skijalište se nalazi u području Parka, nema vodene topove i sav snijeg je prirodan te zbog toga sama sezona skijanja i sanjkanja zna biti kratka. Blage strmine staza (prosječni nagib 15%) pogoduju početnicima, rekreativcima i djeci. Sanjkanje je oblik rekreacije i zabave što se ne smije zaboraviti, vratite se i sami u djetinjstvo te uživajte u zimskim radostima.

Odmorite, popijte šalicu toplog čaja te doživite pravu zimsku idilu!

RAZGOVARAJTE O SIGURNOSTI!

Svaki nacionalni park je jedinstven i interesantan, no primarna je činjenica da se nalazi u prirodi i zbog toga na umu treba imati zdravu količinu opreza, osobito ako ih posjećujete s djecom. Ovo se ne kaže da bi se itko prestrašio, već da se shvati da je priroda ipak svoja i većim dijelom netaknuta. Prilikom posjete bi trebalo vaše najmanje držati na oku, za ruku ili na nekim mjestima ih i nositi. Veću djecu treba također učiti da čitaju znakove i da ih prate kroz Park. Bitna je činjenica, koju uvijek valja spomenuti, da se ne silazi sa označenih staza. Na stazicama, kao i na većini mjesta, treba biti obazriv pošto se nalazite najvećim dijelom u blizini jezera i slapova, a na većini staza nema ograde. Preporučeno je držati se desne strane dok se šeta kroz Park i o istome uputiti i djecu. Teren kroz Park je različit, od staza od kestenovog drveta, pješčanih staza, kamenih puteljaka i zemljanih puteva, što se treba uzeti u obzir kod kretanja kroz Park.

Kraj stazica postoje poučne table o jezerima i o bitnim ljudima koji su utjecali na razvoj Parka. Programi obilaska sadrže okvirna vremena te ih se ne treba striktno držati. Također, ritam šetnje obitelji je bitan, isto kao i ritam drugih prolaznika u Parku. Najbitnije je uživati, opustiti se uz šum slapova i promatrati jezera nevjerojatnih boja. Sam Park je predivan, no vrijeme koje obitelj provede zajedno je ono što se pamti, onaj ushićeni pogled djeteta na slapove i usklik kada vidi patku koja mu se približava. Strpljenje je vrlina, a kod putovanja s djecom vjerojatno i najvažnija stvar.

Lakes of The Plitvice Lakes National Park in Croatia

SLIKOVNICE ZA DJECU

2020-e godine za Svjetski dan zaštite okoliša zaposlenici Parka su pripremili slikovnice za djecu te dječju kartu Nacionalnog parka koje se od tada prodaju u parkovim suvenirnicama. Ovaj zabavni materijal je ujedno i edukativan pa će najmlađi, osim učenja o vodi, šumama i životinjama, vidjeti zanimljive ilustracije te se pokušati snaći u Parku i njegovom svijetu. Djeca većeg uzrasta će u slikovnici „Šumska priča“ naučiti da u Parku postoji prašuma Čorkova uvala, u „Snazi vode“ naučit će o mlinu u selu Korana, dok se o mravu Jurici uči u slikovnici „Jurica, veliki mrav“. Oni najmlađi će dublje istražiti Park kroz naslove o medvjedu (Upoznaj medvjeda), vidri (Upoznaj vidre), dnevnim i noćnim leptirima (Upoznaj leptire) i vretencima (Upoznaj vretenca). Kroz zanimljive ilustracije, poučan i dovoljno kratak tekst, djeca će sa sobom ponijeti lijepu uspomenu na Park i svoj izlet u prirodu. Ove slikovnice, osim što će ostati kao suvenir, također će potaknuti želju za novim putovanjem i izletom u neke nove avanture.

VOŽNJA PANORAMSKIM VOZILOM I ELEKTROBRODOM

Djecu vesele stvari koje mi odrasli olako uzimamo, poput vožnje elektrobrodom i panoramskim vozilom. U Parku postoje kratka i duga linija elektrobroda te vožnja panoramskim vozilom između tri stanice. Elektrobrodovi voze po najvećem jezeru Kozjak.

NE ZABORAVITE NA OSNOVNO: Naravno, uz sve ovo, nemojte zaboraviti ono osnovno, jer ipak ste u prirodi. Ponesite dovoljno vode, zaštitni faktor te različite grickalice u kojima ćete uživati na klupici ili na nekom od mjesta za odmor. Slojevito se odjenite i ponesite sa sobom nešto dodatne odjeće te ako je sunčano šešire definitivno preporučamo.  U slučaju kiše, ne preporučamo korištenje kišobrana već kabanice, a ako nemate svoju, možete ju kupiti u našim suvenirnicama.