Seminar za ujednačavanje kriterija procjene oštećenosti krošanja i šteta od biotičkih i abiotičkih čimbenika

Urednik Blog, Novosti, Novosti stručne službe

U organizaciji Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera i Hrvatskog šumarskog instituta Jastrebarsko održan je seminar za ujednačavanje kriterija procjene oštećenosti krošanja i šteta od biotičkih i abiotičkih čimbenika za ovlaštene osobe.

Prvi dio seminara održan je u Kongresnoj dvorani hotela „Jezero“ gdje su djelatnici HŠI Jastrebarsko kao  predstavnici Nacionalnog koordinacijskog centra Međunarodnog programa za procjenu i motrenje zračnog onečišćenja na šume, prezentirali rezultate procjene oštećenosti za Republiku Hrvatsku u 2022. godini, te upoznali sve sudionike sa novostima vezanim za procjenu oštećenosti.

NP Plitvička jezera aktivno sudjeluje u provedbi procjene oštećenosti krošanja i šteta od biotičkih i abiotičkih čimbenika kontinuirano od 2019. godine  i to na ukupno 9 ploha od kojih jedna Bioindikacijska ploha mreže 16 x 16 km te osam ploha mreže 4 x 4 km te su rezultati procjene sa ploha na području NP Plitvička jezera uključeni u izvješća za Republiku Hrvatsku.

Drugi, praktični dio seminara održan je na plohi u šumama NP Plitvička jezera gdje su djelatnici stručne službe odabrali 24 stabla na kojima su ovlaštene osobe obavljale vježbu procjene oštećenosti te usklađivali kriterije procjene uz pomoć djelatnika Nacionalnog koordinacijskog centra  primijenili  najnovija iskustva s Međunarodnih tečajeva za procjenu.

Kako je prošao Seminar možete pogledati u galeriji fotografija.