SIR DAVID ATTENBOROUGH NA PLITVIČKIM JEZERIMA

Urednik Blog

Danas počinje Plitvice Film Festival

Povodom dvije velike obljetnice; 70 godina od proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, Nacionalni park Plitvička jezera ovog tjedna pokreće prvi Plitvice Film Festival. U fokusu ovog novog filmskog festivala, koji će se održati u kampu Korana od 19. do 22. rujna, su priroda i njezino očuvanje , a u filmskom programu koji broji 20 mahom dokumentarnih filmova bit će prikazani radovi velikih filmskih redatelja, ali i neka buduća filmska imena koja tek otkrivaju čari filmskog svijeta.U prekrasnom okruženju Plitvičkih jezera prikazat će se filmovi redatelja dobitnika ili nominiranih za nagradu Oscar, poput Wima Wendersa, Louiea Psihoyosa, Luca Jaqueta ili Frédérica Backa, održat će se svjetske i hrvatske premijere, a festival će posjetiti značajni i zanimljivi filmski gosti.

Sir David Attenborough

Na samom otvorenju festivala bit će predstavljen novi BBC-jev serijal Green Planet, koji se s pionirom dokumentaraca o prirodi Sir Davidom Attenboroughom upravo snima na Plitvičkim jezerima. Projekt će predstaviti Peter Basset, redatelj i autor, a nakon predstavljanja publika će imati priliku vidjeti zadivljujući BBC-jev dokumentarac iz serijala Planeta zemlja naziva Planeta Zemlja: Slatka voda, uz naraciju neponovljivog Davida Attenborougha. Povodom svog dolaska u Nacionalni park Plitvička jezera, Sir David Attenborough susreo se s Upravom Nacionalnog parka Plitvička jezera s kojima je razgovarao o motivima svog dolaska u Hrvatsku i na Plitvička jezera gdje je imao priliku čuti malo više o svima parkovima Hrvatske, specifičnosti krškog reljefa i sedrenim barijerama koje su i razlog upisivanja Plitvičkih jezera na UNESCO-ovu listu svjetske baštine te je naglasio da prirodu pod svaku cijenu moramo očuvati jer bez nje ne možemo. Pomoćnik Ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević i Stručni voditelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Kazimir Miculinić zahvalili su se na dolasku cijelom snimateljskom timu te im poželjeli mnogo izvrsnih kadrova iz našeg parka.

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević, Sir David Attenborough i pomoćnik Ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer
Stručni voditelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Kazimir Miculinić i Sir David Attenborough