Spomen ploča Ivi Pevaleku

Urednik Uncategorized @hr

 

Ivo Pevalek ( Novigrad Podravski , 1893 – Zagreb, 1967), hrvatski je botaničar, prirodoslovac, doktor znanosti, akademik, sveučilišni profesor i dekan. Godine 1924., imenovan je izvanrednim, a 1927., redovnim profesorom na Gospodarsko-šumarskom fakultetu u Zagrebu, gdje je osnovao i vodio Zavod za botaniku. Jedan je od naših najboljih i međunarodno priznatih istraživača flore, osobito algi, gljiva i biljaka sedrotvoraca. Predlagatelj je osnutka Nacionalnog parka Plitvička jezera (još 1920.g. je u Berlinu održao predavanje o potrebi zaštite prirode na Plitvičkim jezerima).

Obzirom da je svojim autoritetom u mnogome, pridonio maksimalnom mogućem očuvanju Plitvičkih jezera te su ona najvećim dijelom, njegovom zaslugom proglašena nacionalnim parkom, u znak zahvalnosti i priznanja, na Galovačkoj barijeri podignuta mu je spomen ploča.  Zaslužan je za promoviranje zaštite prirode.

Godine 1975., osnovana je Znanstvena stanica „Ivo Pevalek“ , a 2003. g., novoizgrađeni Znanstveno stručni centar „Dr. Ivo Pevalek“, imenovan je po njemu.

Pročitajte i druge zanimljive Priče iz Nacionalnog parka Plitvička jezera