Održan prvi Stručni skup o aktivnom upravljanju staništima i vrstama u RH!

Urednik Novosti

Nacionalni park Plitvička jezera uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike organizirao je, 20. i 21. rujna 2019. godine, Stručni skup o aktivnom upravljanju vrstama i staništima u RH

Aktivne mjere u zaštićenim područjima, iako nužne, ne provode se u dovoljnoj mjeri što je vrlo veliki problem u zaštiti prirode. Izazovi s kojima se susreće sektor zaštite prirode u provedbi aktivnih mjera upravljanja su brojni i gotovo nerješivi bez međusektorske suradnje. Upravo ovo nam je bio poticaj da okupimo predstavnike zaštićenih područja i županijskih javnih ustanova, znanstvenike te predstavnike različitih institucija kako bi zajedničkim snagama kroz konkretne primjere i diskusiju osvijestili i pokušali riješiti dio problema.

U radu Skupa sudjelovalo je oko 100 sudionika iz više od 30 institucija. Na Skupu su prezentirani svi aspekti usmjerene zaštite: zakonska regulativa, pripremna istraživanja i planiranje, implementacija mjera, izazovi u provedbi, uspjesi i neuspjesi te rezultati monitoringa uspješnosti provedbe takvih aktivnosti. Provedena je i terenska radionica na kojoj su sudionici sudjelovali u provedbi aktivne mjere sprečavanja sukcesije travnjačke površine.

Zahvaljujemo još jednom svim sudionicima na njihovom aktivnom sudjelovanju koje je osiguralo kvalitetan rad Skupa kao i na vrlo pozitivnim komentarima koji nas jako vesele i daju nam poticaj da Stručni skup o aktivnom upravljanju staništima i vrstama postane tradicija Nacionalnog parka Plitvička jezera.