Svečano obilježen 75. rođendan Nacionalnog parka Plitvička jezera

Urednik Novosti

Nacionalni park Plitvička jezera 11. travnja 2024. obilježio je svoj 75. rođendan, istovremeno obilježavajući 45. godišnjicu upisa na UNESCO-ov Popis Svjetske prirodne baštine.

Plitvička jezera, kao najstariji i najveći nacionalni park Republike Hrvatske, oduvijek su očaravala ljubitelje prirode svojom iznimnom ljepotom. Proglašena su prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj već 8. travnja 1949. godine. Njihova jedinstvena univerzalna vrijednost, proizašla iz procesa osedravanja koji stvara sedrene barijere i jezera, priznata je međunarodno upisom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine 26. listopada 1979. godine. Jezerski sustav Plitvičkih jezera sastoji se od 16 imenovanih i brojnih manjih jezera, kaskadno poredanih u Gornja i Donja jezera. Njihova priča završava impozantnim slapovima Sastavcima, odakle počinje tok rijeke Korane.

Akademik Ivo Pevalek, istaknuti istraživač flore, osobito algi, gljiva i biljaka sedrotvoraca, bio je predlagatelj osnutka Nacionalnog parka Plitvička jezera. Njegovo autoritet i zalaganje za očuvanje parka doprinijeli su proglašenju područja Plitvičkih jezera nacionalnim parkom. U znak zahvalnosti i priznanja, na Galovačkoj barijeri podignuta je spomen ploča u njegovu čast, a 1975. godine osnovana je Znanstvena stanica “Ivo Pevalek”.

Svečanu večeru u hotelu Jezero uveličao je dolazak izaslanika predsjednika Vlade RH i ministra gospodarstva i održivog razvoja gospodina Damira Habijana te ministrice turizma i sporta gospođe Nikoline Brnjac. Početku svečanosti nazočila je i Veleposlanica SAD-a Nathalie Rayes, koja je čestitala ravnatelju gospodinu Kovačeviću godišnjicu Nacionalnog parka Plitvička jezera te također pohvalila uspješne rezultate poslovanja.

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička Jezera, gospodin Tomislav Kovačević, sa zadovoljstvom pozdravio je velik broj uzvanika iz cijele Hrvatske, istaknuvši važnost ove svečanosti te izjavio: „Nacionalni park Plitvička jezera, kao jedan od pet najpoznatijih u svijetu, godišnje posjeti oko 1,5 milijuna ljudi. Zabilježe se milijuni fotografija koje promoviraju prirodnu ljepotu Plitvičkih jezera i cijele Hrvatske. Održivi razvoj i zaštita prirode temeljne su vrijednosti Parka, koji kontinuirano radi na obnovi posjetiteljskog dijela i usavršavanju svojih zaposlenika. Uz to, Park aktivno sudjeluje u promociji lokalne zajednice, uvrštavajući Lika Quality proizvode u svoju ponudu i promovirajući Lika destinaciju kao turističku vrijednost. Uporan rad na znanstvenom i stručnom području istraživanja radi zaštite prirode naša je svakodnevica. Obnova posjetiteljskog djela također je dio naših svakodnevnih obveza. Što se tiče komercijalnog dijela poslovanja, obnovili smo dobar dio restorana, a ove godine hoteli će početi dobivati novo ruho. Posebno smo ponosni na našu brigu o usavršavanju zaposlenika kroz vlastitu gastro-akademiju, putem koje educiramo naše osoblje. Također, s Ministarstvom turizma i sporta, provodimo stipendiranje učenika srednje ugostiteljsko-turističke škole iz Korenice, čime pomažemo u lakšem školovanju djece i osiguravamo budući kadar.“

Večera je bila posebno gastronomsko iskustvo kako bi se dočarao sjaj europskih hotela 50-ih godina prošlog stoljeća. Glazbeni nastup Jasne Bilušić posebno je obogatio doživljaj večeri kroz prekrasne pjesme i melodije koje su oblikovale svjetsku glazbenu povijest.

Završna riječ zahvale prisutnima naglasila je važnost očuvanja prirodnih ljepota i kulturne baštine za buduće generacije.