Svjetski dan migratornih ptica

Urednik Novosti

Sa ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite migratornih vrsta ptica svake godine, drugi vikend u mjesecima svibnju i lipnju, obilježava se Svjetski dan migratornih ptica (World Migratory Bird Day – WMBD). Ove godine datumi obilježavanja padaju na 13. svibnja i 14. listopada.

Moto ovogodišnjeg dana je ˝Voda: Nužna za Život Ptica˝.

Ptice se na svojim migracijama suočavaju s raznim problemima, kao što su ilegalan lov, uništavanje i nestanak staništa, klimatske promjene koje negativno utječu na čitav planet Zemlju i sav život na njoj. Jedan od velikih problema s kojim se susreću je i voda, tj isušivanje vlažnih i vodenih staništa kao i njihovo zagađenje. Preko 35% vlažnih staništa na svjetskom nivou nestalo je samo u zadnjih 50 godina, a promjene kojima smo u zadnje vrijeme izloženi, vezane za klimatske promjene neminovno će dovesti do nestanka još mnogih takvih staništa.

Voda je pticama bitna za razmnožavanje, odmor, hranjenje, prezimljavanje, kao i svim živim bićima bitna im je za život općenito.

Nacionalni park Plitvička jezera područje je koje obiluje različitim tipovima vlažnih i vodenih staništa, i to je upravo jedan od razloga zašto na ovom području nalazimo preko 160 vrsta ptica. Osim izobilja različitih vodenih staništa, ovdje nalazimo i različite tipove travnjačkih i šumskih staništa koji su vrlo malo dirani od strane ljudi, staništa su očuvana, a s njima i ukupna biološka raznolikost područja.

Priroda ne poznaje državne granice. Svjetski dan migratornih ptica poziv je na akciju spašavanja ovih vrsta na međunarodnom nivou, suradnjom različitih država, ali i kontinenata, s ciljem očuvanja jedinstvene raznolikosti koja vlada na Zemlji. Svaki pojedinac svojim djelovanjem može pomoći u očuvanju ove jedinstvenosti i bogatstva.