Svjetski dan ptica selica

Urednik Blog


Migracije su važan segment u životu mnogih životinjskih vrsta. Životinje se sele ponajviše radi hrane i razmnožavanja, a putovi migracija raznovrsni su i prožeti mnogim preprekama. U današnje vrijeme, kad je tehnologija u svom intenzivnom razvoju, a većina ljudske populacije nastanjena u gradovima, javljaju se velike prijetnje održivom suživotu čovjeka i prirode. Jedna od najvećih prijetnji današnjice na prirodu i okoliš, pa tako i čovjeka su klimatske promjene koje su izravno povezane sa 6. masovnim izumiranjem živih bića, a čemu smo izravni svjedoci.[KM1]  Brojne su i druge prijetnje nestanku živih organizama; onečišćenje tla, zraka i vode, nestanak staništa, građevine u prostoru, hidro i vjetroelektrane, kanaliziranje vodotoka i drugo.

Svjetski dan ptica selica počeo se obilježavati 1993. godine u Americi s ciljem dizanja svijesti javnosti o važnosti zaštite i očuvanja ptica selica, kao i o važnosti međunarodne suradnje u zaštiti i očuvanju migratornih ptičjih vrsta. Za razliku od drugih međunarodnih dana, ovaj ima dva dana u godini kad se obilježava, a to su druga subota u mjesecu svibnju i druga subota u mjesecu listopadu. Ovo sezonsko dvodnevno obilježavanje povezano je s cikličnošću seobe ptica koje se ponavljaju svake godine u proljetnim i jesenjim mjesecima.


Tema ovogodišnjeg međunarodnog dana ptica selica je svjetlosno onečišćenje

Svjetlosno onečišćenje je promjena razine prirodne svjetlosti u noćnim uvjetima uzrokovana emisijom svjetlosti iz umjetnih izvora, koja štetno djeluje na ljudsko zdravlje i ugrožava sigurnost u prometu zbog bliještanja, neposrednog ili posrednog zračenja svjetlosti prema nebu ometa život i/ili seobu ptica, šišmiša, kukaca i drugih životinja te remeti rast biljaka, ugrožava prirodnu ravnotežu, ometa profesionalno i/ili amatersko astronomsko promatranje neba i nepotrebno troši energiju te narušava sliku noćnog krajobraza.

Korištenje umjetne neadekvatne rasvjete u svijetu sve više raste. Osvjetljavaju se ulice, dvorišta i građevine. U svojim migracijama, pogotovo noćnim, ptice nailaze na svjetlosne prepreke koje remete njihovo ponašanje, prehranu, komunikaciju i ostale aktivnosti, a jako utječu i na utrošak energije što im kasnije onemogućava daljnje migracije i izaziva stradavanje. Nekoliko milijuna jedinki godišnje strada u migracijama zbog sudara s osvjetljenim građevinama.

Prirodna tama ima iste vrijednosti kao čista voda, zrak i tlo i trebamo ih očuvati kako bi sačuvali zdravu prirodu oko sebe i svoje zdravlje.

Ove godine, 14.05. i 08.10. obilježava se svjetski dan migratornih vrsta ptica. Cilj nam je svratiti pozornost na svjetlosno onečišćenje koje osim što jako negativno djeluje na migratorne životinjske vrste, ima negativan učinak i na ljudsko zdravlje.

Za više informacija posjetite: https://www.worldmigratorybirdday.org/ , #WorldMigratoryBirdDay, #WMBD2022, #DimLightsForBirds

U subotu, 14.05.2022. godine, na Ulazu 1, od 09:00 h, na informativno edukativno punktu očekuju vas djelatnici Parka s pregršt  edukativnih i informativnih materijala i informacija o ovoj temi. Radujemo se vašem dolasku!