Svjetski dan turizma

Urednik Blog, Blog, Novosti, Novosti

Svjetski dan turizma održava se 27. rujna u mnogim zemljama i odredištima svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Ovaj datum je odabran kako bi se preklapao s bitnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju – World tourism organization (UNWTO) s danom kada je 1970. godine usvojen Statut organizacije. U Hrvatskoj su najavljena razna događanja s ovogodišnjom temom „Turizam i zelena ulaganja“. Svrha obilježavanja ovog dana je razvijanje svijesti o važnosti koju turizam ima za međunarodnu zajednicu te demonstrirati na koji način utječe na društvene, kulturne, političke i ekonomske vrijednosti diljem svijeta. Svjetski dan turizma u Nacionalnom parku Plitvička jezera je ove godine popraćen brojnim sadržajima i aktivnostima koje će se održati na Ulazu 1. Ovaj značajan datum se također obilježava putem Promotivnog listopadskog tjedna koji je posvećen godišnjici uvrštenja na UNESCO-v Popis svjetske prirodne baštine.

Promotivni tjedan u Nacionalnom parku Plitvička jezera će se održati u periodu od 1. 10. –  8. 10. 2023. s promotivnim cijenama ulaznica:

• Odrasli: 10,00 € (75,35 kn) po osobi
• Studenti: 6,50 € (48,97 kn) po osobi
• Djeca (7 – 18): 4,50 € (33,91 kn) po osobi

* Djeca do 7 god. i osobe s posebnim potrebama s invaliditetom preko 50 % – GRATIS

Ulaznice je obvezno kupiti online te preporučujemo da se unaprijed odabere jedan od programa posjeta ili preuzme naša aplikacija kako bi posjetitelji što bolje isplanirali svoj posjet.


OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA TURIZMA

Dana 27. rujna za vas smo pripremili brojne aktivnosti na Ulazu 1 u nacionalni park:

  • Gratis vođenja za individualne goste s Ulaza 1, u dva termina, od 10:00 i 11:00 sati, do popunjenja maksimalnog broja osoba po vodiču. U svakom terminu gosti će moći odabrati žele li pratiti s vodičem program B (Donja jezera) ili program C (Donja i Gornja jezera). Vodič će voditi grupu na više jezika, ovisno s kojim jezikom pojedini vodič raspolaže. Maskota medo će se slikati s grupama na vidikovcu prema Velikom slapu (group Photo).
  • Druženje s maskotom od 9:30 do 12:30 sati
  • Informatori i prezentatori Parka će dijeliti letke te informirati posjetitelje o aktivnostima
  • Nastup KUD-a Izvor Rakovica u 10:00 sati na Ulazu 1
  • Degustacija lokalnih proizvoda za goste (lička daščica-sir, slanina, uštipci, rakija) od 10:00 do 13:00 sati.

Napomena za vođenja:

*Broj osoba je ograničen te će se zainteresirane osobe moći prijaviti na Info pultu preuzimanjem broja rezervacije.


GREEN DESTINATIONS NAGRADA

Nacionalni park Plitvička jezera nagrađen je srebrnom Green Destinations nagradom za održivost, što ga čini prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj s ovim priznanjem. Ova nagrada prepoznaje održive turističke destinacije diljem svijeta, analizirajući društvene, ekološke, ekonomske i kulturne aspekte održivog razvoja. Nagrada naglašava važnost održivog upravljanja destinacijama, koje donosi koristi turistima, lokalnoj zajednici i okolišu. Hrvatska je u procesu postupne transformacije prema održivom turizmu, a Green Destinations nagrada predstavlja značajan korak prema tom cilju.