Svjetski dan voda

Urednik Novosti

Voda za sve !

Voda je temeljno ljudsko pravo. Pravo na vodu odnosi se na sve ljude, bez diskriminacije, na pristup dovoljnoj, sigurnoj, prihvatljivoj, fizički i cjenovno dostupnoj vodi za osobnu i kućnu upotrebu.

Unatoč tome gotovo polovica svjetske populacije danas nema dovoljno pitke vode. Ljudi ostaju bez sigurne vode zbog mnogo različitih razloga. Neke od osnova za diskriminaciju, koji su uzrok da su određeni skupine u osobito nepovoljnom položaju kada je u pitanju pristup vodi, su spol i rod, rasa, etnička pripadnost, vjera, rođenje, kasta, jezik i nacionalnost, invaliditet, dob i zdravstveno stanje te imovina, prebivalište, ekonomski i socijalni status. Drugi čimbenici, kao što je degradacija okoliša, klimatske promjene, rast populacije, sukobi, prisilna preseljenja i migracije također mogu utjecati na marginalizirane skupine kroz utjecaje na vodu.

Stoga je tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana voda upravo Voda za sve s motom Ne ostaviti nikoga iza sebe.

Kako ne ostaviti nikoga iza sebe? Prije svega moramo usredotočiti napore prema uključivanju dosad marginaliziranih ili ignoriranih ljudi. Vodne usluge moraju zadovoljiti potrebe marginaliziranih grupa i njihovi glasovi moraju se čuti u procesima donošenja odluka. Pravni i zakonski okviri moraju prepoznati pravo na vodu za sve ljude, a dovoljno financiranje mora bili pravedno i učinkovito te ciljano za one kojima je najpotrebnije.

Generalna skupština UN-a odabrala je 1993. godine datum 22. ožujak za obilježavanje Svjetskog dana voda, za promišljanje o vodi i njenom značaju u našem svakodnevnom životu te trenutnim i budućim izazovima i problemima povezanim s vodom.

Nacionalni park Plitvička jezera, već tradicionalno, obilježava ovaj datum s učenicima 8. razreda iz osnovnih škola s područja Parka i okolice. I ove smo ih godine kroz prezentacije i radionice upoznali s vrijednostima Nacionalnog parka, važnosti i raspoloživosti vode, kruženju vode u prirodi, potrebi njene zaštite te temom ovogodišnjeg obilježavanja.

Svima koji bi htjeli saznati više informacija preporučamo posjet službenim stranicama worldwaterday kao i zanimljiv video uradak pripremljen povodom Svjetskog dana voda youtube.