Svjetski dan voda 2018. – Priroda za vodu!

Urednik Blog

Tjedan vode, jedan od promotivnih tjedana kojima obilježavamo rođendan Nacionalnog parka, započinjemo upravo na Svjetski dan voda koji se svake godine obilježava 22. ožujka.

Voda je izvor života i o njenoj važnosti već je puno toga rečeno no ipak koristimo i ovaj Svjetski dan voda da se podsjetimo kako je čista voda veliko blago koje treba čuvati. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je Priroda za vodu kojom se istražuju rješenja temeljena na prirodi (eng. nature based solutions – NBS) za suočavanje s izazovima vezanim uz vodu u 21. stoljeću.

 


Uništavanje prirode i klimatske promjene utječu na količinu i kakvoću vode dostupne za ljudsku potrošnju i dovode do kriznih vodnih situacija širom svijeta. Brojne poplave, suše i onečišćenja voda uzrokovane su degradacijom vegetacije (posebno šuma), tala, rijeka i jezera. Zanemarujući naše ekosustave otežavamo njihove korisne funkcije od kojih je jedna od najvažnijih dostupnost čiste vode za sve.

Rješenja temeljena na prirodi kao što su obnavljanje šuma, travnjaka, ponovno povezivanje rijeka s poplavnim područjima i obnavljanje močvarnih područja imaju potencijal za rješavanje mnogih naših problema s vodom. Ona mogu pomoći uravnotežiti vodni ciklus, ublažiti klimatske promjene i poboljšati zdravlje i način života ljudi. Primjena NBS-a poznata je kao „zelena infrastruktura“ –  prirodni ili poluprirodni sustavi koji nam daju jednake ili slične učinke kao konvencionalna „siva infrastruktura“ stvorena od strane ljudi.

I ove smo godine kao svoj način promicanja svijesti o ovim izazovima odabrali druženje s učenicima 8. razreda iz 3 lokalne osnovne škole jer vjerujemo da je edukacija prvi korak u rješavanju problema. U sklopu obilježavanja ugostili smo i učenike iz Turske, Grčke, Poljske i Hrvatske koji sudjeluju u Erasmus+ projektu “I am being an ecological person”.

Svima koji bi htjeli saznati više informacija preporučamo posjet službenim stranicama http://worldwaterday.org/ kao i zanimljiv > video uradak < pripremljen povodom Svjetskog dana voda.

 

Vaš Nacionalni park Plitvička jezera