Svjetski dan voda! Podzemne vode: učiniti nevidljivo vidljivim

Urednik Novosti

Svakog 22. ožujka, već 30 godina, podsjećamo se da je voda neprocjenjivi resurs koji na žalost još uvijek nije dostupan svima. Obilježavanje Svjetskog dana voda pokrenuto je na inicijativu Ujedinjenih naroda upravo sa ciljem podizanja svijesti o važnosti vode za naš život, ali i činjenici kako danas 2 milijarde ljudi živi bez pristupa sigurnoj vodi.

Ovogodišnja tema obilježavanja je podzemna voda

To je voda koju nalazimo u podzemlju, u vodonosnicima – geološkim formacijama stijena, pijeska i šljunka koje zadržavaju značajne količine vode. Vodonosnici se dopunjavaju vodom uglavnom iz kiše i snijega, infiltracijom u tlo. Podzemna voda nam je nevidljiva, ali su njeni učinci vidljivi svuda oko nas. Gotovo sva zaliha tekuće slatke vode u svijetu je podzemna voda, a koristi se kao pitka voda, za sanitarne sustave, poljoprivredu, industriju i ekosustave.


U mnogim područjima podzemna voda se pretjerano iskorištava pa se više vode uzima iz vodonosnika nego što se oni pune kišom i snijegom. Stalno pretjerano iskorištavanje može dovesti do iscrpljivanja izvora vode. Na drugim mjestima ne znamo koliko podzemne vode leži ispod nas, što znači da možda ne koristimo održivo ovaj ključni vodeni resurs. Podzemna voda je u nekim područjima onečišćena. Kako je sanacija takve vode dug, težak i financijski zahtjevan proces to povećava troškove obrade podzemne vode, a ponekad i potpuno sprečava njeno korištenja.

Što činimo na površini odražava se u podzemlju stoga moramo koristiti samo neškodljive i biorazgradive proizvode na tlu i koristiti vodu što je moguće učinkovitije. Jedna od ključnih poruka kampanje Svjetskog dana voda je da podzemna voda mora biti dobro istražena, analizirana i praćena.

Podzemna voda u Nacionalnom parku Plitvička jezera

U Nacionalnom parku Plitvička jezera podzemna voda ima posebno važnu ulogu. Ona u podzemlju otapa vapnence, a zatim na površini stvara sedrene barijere, slapove i jezera. Za obilježavanje Svjetskog dana voda stoga smo pripremili edukativne tekstove, postere te kratki film o tome kako u našem Nacionalnom parku ovo nevidljivo blago postaje vidljivo. Tradicionalno, održat ćemo i radionice s učenicima osmih razreda lokalnih osnovnih škola na temu važnosti vode i potrebi njenog očuvanja s posebnim naglaskom na podzemne vode.

Nadamo se da će sve ovo barem malo pomoći u zaštiti naših podzemnih voda kako bismo ih sačuvali i za buduće generacije.