Svjetski dan voda – ubrzajmo promjene!

Urednik Novosti

Svakog 22. ožujka obilježavamo Svjetski dan voda i podsjećamo se da je voda, iako životno važan resurs, još uvijek na žalost nedostupna svima.

Obilježavanje Svjetskog dana voda pokrenuto je 1992. godine na inicijativu Ujedinjenih naroda upravo s ciljem podizanja svijesti o važnosti vode za naš život i potrebi njenog održivog korištenja. Ove godine, od 22. do 24.3. održat će se i UN 2023 konferencija o vodama koja će ujediniti brojne zemlje kako bi se pokušala riješiti kriza s vodom. Iako oko 70 % našeg planeta čini voda, samo 2,5 % od te količine je slatka voda od koje je tek 1 % dostupno za korištenje. Voda nije jednoliko raspoređena na Zemlji pa danas gotovo 2,5 milijarde ljudi živi bez pristupa sigurnoj vodi za korištenje. Stoga nas tema ovogodišnjeg obilježavanja poziva na ubrzavanje promjena i potrebu da svatko od nas da svoj mali doprinos u postizanju promjena koje želimo vidjeti u svijetu po pitanju očuvanja vode i osiguranja njene dostupnosti svima.

Na današnji dan svatko od nas treba razmisliti o tome kako se ponaša u ovo vrijeme krize vode. Da li samo stojimo i promatramo što se događa oko nas ili djelujemo na načine na koje možemo? Mnogi će reći da su naši pojedinačni napori mali i zanemarivi, ali radnje koje svi poduzimamo, kada se zbroje u konačnici, mogu pomoći u rješavanju krize s vodom. Na stranicama https://www.unwater.org/bethechange/ pogledajte koje su to naše svakidašnje radnje koje možemo poduzimati kako bismo dali svoj doprinos.


Voda u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Nama u Nacionalnom parku Plitvička jezera voda ima posebno važnu ulogu. Ona stvara sedrene barijere, slapove i jezera, pruža dom brojnim biljkama i životinjama te služi za piće i ostale potrebe ljudima.

Da bi osigurali i u budućnosti bogatstvo naših voda u Parku, ali i na globalnoj razini, važna je svaka kap vode te svaka naša i najmanja aktivnost koju poduzmemo kako bismo je sačuvali.


Dobriša Cesarić: Slap

Teče i teče, teče jedan slap;

Što u njemu znači moja mala kap?

Gle, jedna duga u vodi se stvara,

I sja i dršće u hiljadu šara.

Taj san u slapu da bi mogo sjati,

I moja kaplja pomaže ga tkati.

Jedna od kapi koje pomažu u tkanju slapa je i edukacija drugih o važnosti vode i potrebi njenog očuvanja pa ćemo mi i ove godine na tu temu održati radionice s učenicima osmih razreda Osnovne škole Plitvička jezera i Osnovne škole dr. Eugena Kvaternika.