Svjetski dan zaštite okoliša

Urednik Važne obavijesti

Ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša koji se tradicionalno obilježava 5. lipnja, obuhvaća temu bioraznolikosti s napomenom kako je „Vrijeme za prirodu“ jer upravo sve što je nama ljudima potrebno za život dolazi iz prirode. O bioraznolikosti Nacionalnog parka smo nedavno pisali za Međunarodni dan bioraznolikosti, a ne moramo niti posebno isticati koliko nam je ona važna za naše zaštićeno područje. Svjesni smo koliko je važno upoznati se s bioraznolikošću ne samo Nacionalnog parka već i našeg planeta, a takvo upoznavanje zbilja treba krenuti od malena!

Slikovnice za djecu

Stoga smo pripremili za vas on-line promociju našeg edukativnog materijala, prekrasnih slikovnica koje obuhvaćaju temu šume, voda i livada kroz divne priče o prašumi Čorkova uvala (Šumska priča), mlinu u selu Korana (Snaga vode) i savršenoj povezanosti mrava i leptira močvarnog plavca (Jurica, veliki mrav). Također, djeca će uživati u čitanju i rješavanju našeg 4KIDS Vodiča koji obuhvaća teme prirodnih, ali i kulturnih vrijednosti Nacionalnog parka, a uz svaki Vodič dolazi i dječja karta pomoću koje se mogu snalaziti u svom obilasku jezera. Edukativni materijal pripremljen je i grafički oblikovan kreativnim idejama SMAK-a, a uz vrijedno praćenje i pomoć Službe zaštite Nacionalnog park.

Dječja karta Nacionalnog parka Plitvička jezera

Dio edukativnog materijala pripremljen je i kao radni listići koji obuhvaćaju 6 tema (opće vrijednosti, vodeni ekosustavi, geološka raznolikost, šumski ekosustavi, travnjaci i kulturno-povijesna baština), a dolaze uz mapu i poslužit će za edukativne programe i radionice koje ćemo provoditi s djecom.

Radni listići

Iako nismo u mogućnosti za sada ovaj divan materijal promovirati onako kako je to najljepše, kroz radionicu i druženje s djecom, ovu aktivnost planiramo za jesen, a do tada ćete moći materijal naći u suvenirnicama Nacionalnog parka po prihvatljivim cijenama koje će u prodaji biti od 15. lipnja 2020. godine. Naš je materijal na hrvatskom i na engleskom jeziku, tako da vjerujemo da će naći svoj put do dječjih ručica. Uskoro očekujemo i slikovnice za najmlađi uzrast i o tome ćemo vas rado obavijestiti.

Vjerujemo da će djeca s radošću uroniti u prirodni svijet Plitvičkih jezera, naučiti nešto novo i odvojiti „Vrijeme za prirodu“.