Tjedan flore – biljne vrste zimi

Urednik Blog

 

U flori Parka postoje vrste koje su se građom svojih organa prilagodile na snijeg i hladnoću te se mogu vidjeti i tijekom zime. To su zimzelene vrste koje ne gube svoje lišće zimi, one ga po malo mijenjaju tijekom cijele godine, ali zimi su uvijek zelene.

Na području Parka kad je sve prekriveno debelim snježnim pokrivačem možete vidjeti jelu Abies alba (engl. Silver Fir), smreku Picea abies (engl. Norway Spruce), obični ili bijeli bor Pinus sylvestris (engl. Scots Pine) tisu Taxus baccata (engl. Common Yew), borovicu Juniperus communis (engl. Common Juniper), božikovinu Ilex aquifolium. (engl. Holly), ali i bršljan Hedera helix (engl.Ivy) i bijelu imelu Viscum album (engl. European mistletoe) kako se zelene, pružajući nam izrazit osjećaj života u naizgled mrtvom, snijegom i ledom okovanom krajoliku. Posebno među njima svojim lijepim sjajnim zimzelenim listovima i crvenim plodovima se ističe božikovina.

Božikovina, zimzelen, božika, božje drvce Ilex aquifolium (eng. Holy) je zimzeleni grm ili stabalce do 5 m (rijetko više). Zbog lijepog izgleda listova, posebno crvenih plodova, u vrijeme Božića se koristila za ukras u kućama pa joj otud i narodni naziv koji se uvriježio. Ime vrste aquifolium dolazi, od latinske riječi acus = igla i folium = list, zbog bodljikavih listova. Mladi listovi su jako bodljikavo nazubljeni dok su stariji i u gornjem dijelu manje bodljasti ili glatkog ruba. Dugi su do 8 cm i široki do 5 cm, s gornje strane sjajni, tamnozeleni, a s donje strane svjetliji i bez sjaja. Cvate u svibnju i lipnju. Cvjetovi su blijedo-žućkasti, jednospolni i dvodomni (muški i ženski cvjetovi nalaze se na zasebnim biljkama). Nakon oprašivanja razvijaju se plodovi, male, zelene bobice veličine graška koje sazrijevaju krajem jeseni i ostaju na biljci sve do proljeća ili dok ih ptice ne pojedu. Otrovne su za ljude!

Božikovina raste pojedinačno ili u manjim grupama unutar i uz rubove bukove i bukovo-jelove šume. Raste vrlo sporo i živi vrlo dugo (do nekoliko stotina godina).

U Hrvatskoj je danas rijetka biljna vrsta, smatra se ugroženom i strogo je zaštićena vrsta.

Božikovina Ilex aquifolium (Foto: Arhiva NPPJ)

Božikovina Ilex aquifolium Foto: Arhiva NPPJ)

 

Napomena: Tjedan flore šesti je od osam promotivnih tjedana kojim se najavljuje rođendan Nacionalnog parka Plitvička jezera. Saznaj više

Vaš Nacionalni park Plitvička jezera