Tjedan Parkova Hrvatske

Urednik Novosti

Dragi naši,

po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja, a 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, objedinjenih pod brend Parkovi Hrvatske, najprepoznatljivija su zaštićena područja.

Kako bi podigli svijest građana o važnosti očuvane prirode i bioraznolikosti, održivom turizmu te učinkovitom upravljanju posjećivanjem parkova, od 18. do 27. svibnja obilježava se Tjedan parkova Hrvatske. U tom će periodu svih 19 parkova kroz brojna edukativna i rekreativna događanja namijenjena različitim ciljnim skupinama obilježiti:

  • Dan zaštite prirode RH i Međunarodni dan bioraznolikosti (22.5.)
  • te Europski dan parkova (24.5.)

Ponuda Nacionalnog parka Plitvička jezera

Kako bismo se i u Nacionalnom parku Plitvička jezera ovi važni datumi obilježili na pravi način, pripremili smo za vas promotivne cijene ulaznica poslije 14:00 sati od 22.05. do 27.05.2018.:

  • Odrasli: 50,00 kn / osobi
  • Studenti: 30,00 kn / osobi
  • Djeca (7-18 god): 20,00 kn / osobi

22.svibnja 2018. (Međunarodni dan bioraznolikosti  i Dan zaštite prirode RH) – Info lokacije o bioraznolikosti u Nacionalnom parku Plitvička jezera

  • Naši kolege iz Službe zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka bit će za vas na raspolaganju za sva pitanja o bioraznolikosti Nacionalnog parka. Moći ćete ih pronaći na dvije info lokacije: na ulazu 1 i na Kozjačkim mostovima.

24. svibnja 2018. održava se i edukativni program „Upoznaj svoj nacionalni park i budi na jedan dan čuvar prirode“

  • Edukativni program radnog i skraćenog naziva „Mladi čuvari prirode“ provodi se petu godinu za redom, od 2014. godine. Pokrenut je s ciljem edukacije mladih i intenziviranja suradnje s lokalnom zajednicom. Osmišljen je za učenike osmih razreda osnovnih škola. U programu svake godine sudjeluju zainteresirani učenici iz Osnovnih škola Eugena Kvaternika – Rakovica, dr. Franje Tuđmana – Korenica i Plitvička jezera – Mukinje.  Cilj nam je, kroz druženje s djelatnicima Službe zaštite NP, šetnju, prezentaciju prirodnih vrijednosti Parka, radionice s praktičnim radom i edukativne igre, proširiti mladima znanje o prirodnim vrijednostima Parka, približiti različite struke i zanimanja u poslovima zaštite i potaknuti na razvoj svijesti o zaštićenom području u njihovoj životnoj sredini. Ovakav oblik suradnje s lokalnom zajednicom mogao bi mladima našeg područja pružiti korisne informacije o djelatnostima vezanim uz zaštitu prirode te ih možda usmjeriti u eventualno buduće zanimanje.

25. svibnja 2018. organiziramo predstavu i radionicu „Uzbuna u nacionalnom parku“ za djecu vrtićke dobi i niže razrede osnovne škole u dva termina: u 11:00 i 16:00 sati u kongresnoj dvorani hotela Jezero

  • „Uzbuna u nacionalnom parku“ uzbudljiva je interaktivna predstava za djecu i odrasle koja nosi snažnu ekološku i moralnu poruku. Prikaz je poučne priče o nacionalnim parkovima i o tome kako ih sačuvati. U glavnim ulogama su Bukvić koji živi u Plitvičkim jezerima i Vila Lila – čuvarica parkova. Oni čuvaju parkove, uče djecu o zaštiti parkova od požara i zagađenja te biološkoj raznolikosti.

Pozivamo vas da nas posjetite idući tjedan i proslavite s nama ove važne datume za našu prirodu i njeno očuvanje.

 

Veselimo se vašem dolasku.

Vaš Nacionalni park Plitvička jezera