U Nacionalnom parku Plitvička jezera pušten u rad mobilni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

Urednik Važne obavijesti

Foto: Nacionalni park Plitvička jezera

Plitvička Jezera, 29. studenog 2018. – Na području Nacionalnog parka Plitvička jezera danas je svečano pušten u probni rad mobilni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Postavljanje uređaja zajednički je projekt Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera“, Hrvatskih voda i Vodovoda Korenica.

Svečanosti puštanja u rad uređaja prisustvovao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić pritom istaknuvši: „Nacionalni park i stanovništvo ovog područja zaslužuju kvalitetan sustav vodoopskrbe i odvodnje. Nažalost, u posljednjim desetljećima on nije bio izgrađen, no zajedničkom koordinacijom ministarstva, Nacionalnog parka, Hrvatskih voda i Vodovoda Korenica konačno idemo prema trajnom rješenju problema kroz aglomeraciju Plitvičkih jezera unutar koje će biti izgrađeno preko 80 kilometara mreže odvodnje i dva pročistača“.

Tomislav Kovačević, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera zahvalio je ministru zaštite okoliša i energetike na podršci i ustrajnosti da se projekt realizira, naglasivši kako je postavljanje predmetnog uređaja svojevrsni povijesni trenutak za Park. „Otvaranje ovog postrojenja povijesni je događaj za Nacionalni park i stanovnike ovog područja jer se po prvi put rješava pitanje zbrinjavanja otpadnih voda, do konačnog rješenja – završetka projekta aglomeracije za koji se očekuje da će biti realiziran u narednih pet godina“ –  istaknuo je Kovačević.

„Postavljanje ovog uređaja privremeno je rješenje i uz potporu Europske unije pripremamo projekt zbrinjavanja ukupnih otpadnih voda s područja općina Plitvička Jezera i Rakovica, u vrijednosti 300 milijuna kuna“ – istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, izrazivši pritom zadovoljstvo suradnjom s Nacionalnim parkom, Vodovodom Korenica i ministarstvom zaštite okoliša i energetike.

Direktor Vodovoda Korenica Hrvoje Kukuruzović naglasio je da ostvarenje predmetnog projekta predstavlja najznačajniju interventnu mjeru izvršenu temeljem sporazuma o sanaciji i rekonstrukciji vodnih građevina Nacionalnog parka, a što ima za cilj dovođenje vodnih građevina vodoopskrbe i odvodnje do sanitarno, tehnički i tehnološki zadovoljavajuće razine.

 

Foto: Nacionalni park Plitvička jezera

Foto: Nacionalni park Plitvička jezera

Foto: Nacionalni park Plitvička jezera

Foto: Nacionalni park Plitvička jezera

Foto: Nacionalni park Plitvička jezera