Uzvratna posjeta hrvatske delegacije španjolskoj pokrajini Castilla-La Mancha

Urednik Blog

Hrvatska delegacija  sastavljena od  predstavnika Ministarstva gospodarstva I održivog razvoja i Nacionalnog parka Plitvička jezera uz pratnju predstavnika NP Krka te Hrvatskih šuma u uzvratnom institucionalnom posjetu španjolskoj pokrajini Castilla-La Mancha nastavili su suradnju koja je započeta u lipnju ove godine  potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Nacionalnog parka Plitvička jezera i Parka prirode Ruidera jezera. Memorandum je potpisan radi  suradnje i razmjene iskustava, znanja i najboljih praksi u upravljanju prirodnim kapitalom i održivom razvoju.

Dio susreta održan je u regionalnom Ministarstvu održivog razvoja gdje je hrvatsku delegaciju na čelu s ravnateljem Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Igorom Kreitmeyerom, primio ministar José Luis Escudero. Stručnjaci iz obiju delegacija raspravljali su o nužnosti očuvanja bioraznolikosti, rizicima od invazivnih stranih vrsta, te ugroženosti i mogućnostima obnove sedrenih barijera uz neophodnu suradnju sa znanstvenicima.

Po dolasku u Park prirode Lagunas de Ruidera, hrvatsku delegaciju primili su glavni direktor za okoliš i bioraznolikost regionalnog Ministarstva održivog razvoja Félix Romero i izaslanica Odbora zajednice u Ciudad Realu Carmen Teresa Olmedo.

Obje zemlje, kao članice Europske unije, preuzimaju obvezu transformacije ka održivom gospodarskom razvoju. Suradnju između tijela država članica promiču institucije Europske unije te ovakav način suradnje predstavlja stratešku prednost u smislu osiguravanja financijskih sredstava. Imajući u vidu sličnosti između naših parkova koji su ranije potpisali Memorandum o suradnji, te polazišnu osnovu suradnje koja determinira očuvanje prirodnih vrijednosti i prilagodbu klimatskim promjenama, obje strane su iskazale interes za nastavkom suradnje posebno u kontekstu zaštićenih područja visoke posjećenosti.

Kada je riječ o prilagodbi klimatskim promjenama i rizika koje je potrebno umanjiti, fokus suradnje je na borbi protiv šumskih požara i održivom gospodarenju šumama, posebice s naglaskom na FSC certifikaciju šuma.

Kao završni događaj susreta, hrvatska delegacija sudjelovala je na Prvom međunarodnom forumu o uslugama ekosustava koji je uspostavljen kao platforma za dijalog javno-privatne suradnje između donositelja odluka, nevladinih organizacija i privatnog sektora.