Velika rekonstrukcija staza

Urednik Blog, Novosti

Nacionalni park Plitvička jezera, jedan od najpoznatijih prirodnih dragulja Hrvatske, priprema se za značajnu transformaciju nakon više od 35 godina. U fokusu ovog ambicioznog plana obnove su dvije ključne staze na ulazu u Nacionalni park, čije će rekonstrukcije pridonijeti kvaliteti iskustva posjetitelja te unaprijediti radne uvjete djelatnika. Prva od tih staza vodi od naselja Mukinje prema zgradi dr. Ivo Pevalek, dok se druga proteže od Hladovine prema Velikoj Poljani.

Ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, Tomislav Kovačević, ističe iznimnu važnost ovog projekta. “Rekonstrukcija ovih staza bit će ključna za naše posjetitelje i stanovnike jer će omogućiti ugodnu šetnju do samog ulaza u Park. Staze će biti popločane i opremljene klupama za odmor, čime će se znatno poboljšati iskustvo svih koji svakodnevno koriste ovaj put.” Kovačević dodaje kako je ova investicija samo dio šireg plana poboljšanja infrastrukture u sklopu Nacionalnog parka.

Uz svakodnevne rekonstrukcije staza u Nacionalnom parku, obnova ovih staza iznimno je značajna kako za naše posjetitelje tako i za stanovnike jer će se na proljeće iz naselja Mukinje uređenom stazom moći prošetati do samog ulaza u Park. Staza će biti popločana, a imat će i klupe za odmor. Godinama nasipamo ovu stazu nakon većih oborina, a sad ćemo je kultivirati i učiniti ugodnijom za šetnju. Brojni naši djelatnici kao i posjetitelji svakodnevno hodaju ovom stazom iako je često derutna zbog oborinskih voda. Ova investicija spada u manji dio investicija koji se odvija u Parku, a sve kako bi boravak i obilazak Parka bio ugodniji.

TOMISLAV KOVAČEVIĆ
RAVNATELJ NACIONALNOG PARKA PLITVIČKA JEZERA

Očekuje se da će, uz povoljne vremenske uvjete, obnovljene staze zasjati punim sjajem do proljeća, otvarajući novo poglavlje u doživljaju Plitvičkih jezera. Pored poboljšanja samih staza, ova inicijativa također je usmjerena ka održivosti. “Održiv turizam ključan je za budućnost Nacionalnog parka Plitvička jezera”, naglašava Kovačević. “Green Destinations, globalno priznata organizacija, pratiti će naša nastojanja, čime ćemo dodatno potvrditi našu posvećenost očuvanju prirode i okoline.”

Uz sveobuhvatni plan obnove staza, Nacionalni park Plitvička jezera nastavlja s inicijativama koje će pridonijeti očuvanju prirode, potičući održiv pristup turizmu na ovom jedinstvenom području.