Vidra Lutra lutra

Urednik Blog

Tjedan Faune – Vidra Lutra lutra

Ova plaha i teško vidljiva životinja najveća je europska kuna i spada u red zvijeri. Kopnena je životinja koja se savršeno prilagodila životu u vodi i uz nju, pa je tako smatramo najboljim plivačem od svih kopnenih zvijeri.

Njezino gusto i vodonepropusno krzno, plivajuće kožice na nogama, masni sloj ispod kože, jaki mišićavi rep samo su neke od prilagodbi koje joj omogućavaju nesmetan i dugotrajan boravak u vodi.

Veliki je predator, hrani se pretežito ribom, ali i drugim vrstama poput vodozemaca, rakova, ptica, manjih sisavaca i vodenih kukaca.

Vidru je jako teško uočiti u prirodi. Aktivna je noću, a na prvi znak opasnosti sklanja se u gusto obalno raslinje ili u svoja skloništa u ili uz obalu. Njezinu prisutnost najlakše ćemo uočiti tražeći znakove uz obalu, kao što su tragovi u blatu ili snijegu zimi, ili izmet i želatinozne izlučevine intenzivnog mirisa koje služe mužjacima za markiranje teritorija (izrazito su teritorijalne životinje).

Područje NP Plitvička jezera idealno je mjesto za neometan život ove vrste. Nije rijetkost u rano jutro vidjeti je kako pliva po jezerima u potrazi za plijenom. Pri elegantnom plivanju vidre ostavlja za sobom val u obliku slova U, a izvan vode proviruju joj samo oči i nos. (Sl. 1, 2 i 3 Vidra – Gradinsko jezero, Foto: Udruga Biom).

Djelatnici stručne službe kroz ˝Monitoring vrsta ciljeva očuvanja ekološke mreže HR5000020 NP Plitvička jezera – vidra Lutra lutra˝ prate tragove prisutnosti vidre na području Parka.

Slika 1: Vidra; Foto: Udruga Biom

Slika 2: Vidra; Foto: Udruga Biom

Slika 3: Vidra; Foto: Udruga Biom

Slika 4: Izmet vidre

 

Napomena: Tjedan Faune drugi je od osam promotivnih tjedana kojim se najavljuje rođendan Nacionalnog parka Plitvička jezera. Saznaj više

Vaš Nacionalni park Plitvička jezera